Никшићани одали почаст трагично настрадалим члановима хора "Александров"

Поводом трагичног догађаја који се догодио у недјељу 25. децембра 2016, у којем се руски воjни авион срушио у Црно море, недалеко од Сочиjа, и том приликом су страдала 92 путника и чланови посаде, међу којима и 64 члана чувеног Академског ансамбла Руске Армије „А.В. Aлександров", Црногорско-руски културни центар и Друштво црногорско-руског пријатељства из Никшића организовали су, у сриједу 28. децембра 2016, вече посвећено наступима овог величаственог хора.

У име организатора Црногорско-руског културног центра и Друштва црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије" из Никшића публици се, уводном ријечју, обратила Драгана Самарџић, која је, подсјетила да је први наступ овог ансамбла забиљежен у октобру 1928. године и тада се састојао од осам пјевача, два плесача, хармоникаша и рецитатора. То је био концерт у Централном дому Црвене Армије, а њим је руководио професор Московског конзерваторијума Чајковски - Александар Васиљевич Александров за чије име се и веже руско хорско пјевање, које је, захваљујући њему, стекло  свјетски реноме.

„Дубоко вјерујемо као хришћани да из ове трагедије, која нас је потресла, утјеху, спасење, наду и избављење налазимо на небесима", рекао је свештеник Слободан Јокић. Он је захваливши се организатору на томе што су уприличили вече сјећања на Ансамбл „Александров" додао да су у нашим црквама читане молитве за упокојење душа настрадалих, а ово је прилика да још једним молитвеним промишљањем и слушањем њихових дивних пјесама и мелодија будемо заједно овдје и сада као што ћемо, ако Бог да, бити заједно у вјечности и пјевати најљепше, најдивније и непролазне пјесме.