Епископ Јоаникије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Свете Тројице у Пљевљима

Tagged:

Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки и администратор милешевски Г. Јоаникије служио је са свештенством и свештеномонаштвом Епархије будимљанско-никшићке и Епархије милешевске, на празник Преподобног Симеона Новог Богослова, Светог Григорија Двојеслова, у суботу 24. марта 2017, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Свете Тројице у Пљевљима.

Овом приликом обављена је Света тајна исповијести за свештенство двају Епархија.

Сабраном свештенству, монаштву и вјерном народу ријечима архипастирске бесједе обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије. Указујући на сву узвишеност и достојанство свештеничке службе, Владика је казао да је њу Бог из своје безграничне љубави повјерио грешним људима, у складу са првобитном замишљу да човјек буде свештенослужитељ, који ће овај кварни свијет да оплемењује и призива Божју милост, Божју благодат на сву васељену.

„Онај Који је излио своју милост, Божју благодат на овај свијет, сам Господнас је удостојио да будемо Његови саслужитељи. Он је Архијереј вјечни, а ми који се зовемо архијерејима, свештеницима, ђаконима смо удостојени да будемо Његови саслужитељи. Највеће достојанство, веће од царског које је Бог дао човјеку.Зато да будемо одговорни, да проповједамо јеванђеље Божје, прије свега, својим примјером и својим животом, а онда и ријечју, и да сазивамо народ на молитву. То је прва и основна служба, дужност свештеника да окупља народ Божји око имена Христовог у храму Божјем, да га чини заједничарем славе Божје, а остало ће Господ устројити и уредити“, поручио је Епископ будимљанско-никшићки и администратор милешевски Г. Јоаникије.

Након службе обављен је братски састанак свештенства двају Епархија.