Бесједа јеромонаха Макарија на Светој Литургији коју је служио у манастиру Савина у четврту недељу Часног поста

Tagged:
  • Наслов: Jeromonah Makarije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2017
  • Величина: 10:57 минута (1.88 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

"Ко је овај што чини да глуви чују, да хроми ходе и да слепи гледају?" речи су Јеванђеља записане као речи вечног живота људском роду. Ове речи одзвањају кроз векове, понављају се у сваком покољењу и свако покољење поставља себи ово исто питање. Они који верују знају да је то Господ Исус Христос и да је Он једини Бог и једини Спаситељ овог света. Неки иду за Христом јер су радознали, желе да виде шта се дешава али у срцу немају љубави, не виде Христа као Бога јер не желе да се промене, не желе да оставе грех. То су исти они који су у Велики Петак викали "распни га" и то је резултат њихове вере.

Постоје дакле само два пута, пут светлости и пут таме, или служимо Богу или греху, пут између не постоји. Зато испитујмо себе и своја дела да видимо којим путем идемо- да ли живимо истинским хришћанским животом и то показујемо својим делима, или живимо у самообмани и фантазији а наша дела говоре нешто друго.

Ово су речи пастирске беседе јеромонаха Макарија на светој литургији коју је служио у манастиру Савина у четврту недељу Часног и Великог поста.