Беседа јеромонаха Макарија изговорене на светој литургији у манастиру Савина у недељу пету Великог поста

Tagged:
  • Наслов: Jeromonah Makarije
  • Албум: Besjede
  • Година: 2017
  • Величина: 8:50 минута (1.52 МБ)
  • Формат: MP3 Mono 22kHz 24Kbps (CBR)

Многи људи живе у заблуди да су праведни пред Богом и сматрајуци да немају греха не могу да превазиђу свој егоизам, у тој својој заблуди они не желе да приђу Господу и да се исцеле. Они су попут овог фарисеја о коме слушамо у данашњем Јеванђељу који је позвао Господа у свој дом не да би нахранио срце и душу већ да би нахранио сопствену сујету. Жени грешници и блудници која долази са покајањем и смирењем и која пере ноге Спаситељу сузама проливеним због својих грехова Господ опрашта и говори да иде у миру јер је велику веру и љубав имала.

Страшно је лицемерје које води у пропаст! То су они који себе виде као праведне, који своју душу не дају Богу и такви не могу прићи Господу Исусу Христу да приме опроштај грехова. Жена грешница и сваки човек који признаје грехе, који их оплакује пред Богом сузама свог срца и свог унутарњег бића, такав ће примити опроштај од Онога који има власт опраштати грехе а када прими опроштај грехова угледаће Царство небеско и оно што је Господ припремио онима који га воле.

Ово су речи пастирске беседе јеромонаха Макарија изговорене на светој литургији коју је служио у манастиру Савина у недељу пету Великог поста.