Васкрсење Христово прослављено у манастиру Ждребаонику

У древном манастиру Светих Архангела покрај Даниловграда, гдје почивају Свете и чудотворнр мошти Светог Арсенија Сремца, Другог архиепископа српских и поморских земаља, манастиру

Ждребаоники и ове године торжрствено је прослављено Васкрсење Христово.

По доласку монахиња сада већ далеке 1991. године установљено је по благослову Митрополита Амфилохија да се за Божић и Васкрс служе поноћна богослужења и Свете литургије.

Васкршње јутрење и васкршњу литургију служио је парох јеленачко-подострошки протојереј Предраг Катанић. Уз монахиње манастира појала су дјечица и многобројни вјерни народ. Бројни су били они који нису могли стати у цркву па су богослужење пратили у манастирској порти.

По устаљеној пракси прочитане су васкршње посланице Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и Његовог Високопреосвештенства Архиепископа Цетињског и Митрополита црногорско-примирског. Амфилохија. Велики број вјернијжх приступио је светом причешћу које је трајало преко сат времена.

После причешћа о. Предраг освештао је Артос, јаја и сир а игуманија манастира високопреподобна мати Јустина је свима дијелила васкршња јаја, а дјеца и вјерни народ пјевали су васкршње пјесме.

Током свих ових година вриједно и гостољубиво сестринство манастира Ждребаоник угостило је бројне вјернике и поклонике па је тако било о ове године у манастирској трпезарији. Христос воскресе - Ваистину воскресе!

Александар Вујовић