Нова књига поезије књижевника Илије Лакушића "Манастирски синови" представљена je у Никшићу

  • Наслов: Ilija Lakusic
  • Албум: izvjestaji
  • Година: 2017
  • Величина: 65:07 минута (18.63 МБ)
  • Формат: MP3 Stereo 22kHz 40Kbps (CBR)

Нова књига поезије књижевника Илије Лакушића "Манастирски синови" представљена je у четвртак 20. априла 2017, у Друштву црногорско-руског пријатељства "Свети Георгије" у Никшићу, а у оквиру трибине УКЦГ "Свободијада".

О новом, изузетном пјесничком остварењу Илије Лакушића говорили су књижевници: Милутин Мићовић, Драган Копривица и уредница трибине "Свободијада" Милица Бакрач, док је одабране стихове читао глумац Велизар Касалица и сам аутор.

Ово вече је употпунила група студената из града Твера, који су гост Црквене општине Никшић, изводећи неколико руских пјесама.

 

Илија Лакушић је до сада објавио књиге поезије и прозе: Робија иза стакла, Прапечат, Кварење омладине, Немам другог избора, Десет пршљенова, Одбрана и посљедњи дани римовања, Ево ме, Тако је писано прије глагола писати, А потом обрезаше књигу, Мале мајке, Папирова побједа, Љубио сам живот као да је мој, Битка на тастатури, Мала ноћна лирика, Два Петра, Успенска врата, Reglesi fil soful sau, (на румунском), романе: Систем за навођење, Портрет пјесника са прозним писцем у позадини, Ране десете, (кратке приче), Ипак се окрећем, као и књигу сатиричне прозе Приче у зрну, књигу интервјуа и есеја Из претјеране близине, и књиге за дјецу Буквара и Биљези.

Добитник је Тринаестојулске награде за књижевност (2013), Награде „Марко Миљанов", Награде „Ристо Ратковић", Награде „Вуко Безаревић" за сатиричара године, Награде Удружења црногорских писаца за дјецу за књигу године, двоструки добитник награде „Јежа" за кратку причу, Награде „Типар", Награде фестивала хумора и сатире у Даниловграду, Награде „Миодраг Ћупић", Повеље „Јован Скерлић". Добитник је ордена Министарства културе Русије за културну сарадњу и допринос развоју свесловенске писмености, као и Новгородске грамате. Добитник је Ордена града Барија (Citta di Bari) за културну и књижевну сарадњу.