Матурирали ученици XXI генерације обновљене Цетињске Богословије

У четвртак 8. јуна 2017. године ученици XXI генерације обновљене Богословије Светог Петра Цетињског (2012-2017) завршили су матуру и богословски испит зрелости

КАД СВЕ ЗНАТЕ БЛАГО ВАМА КАД ТО И ИЗВРШУЈЕТЕ

Матура и богословски испит зрелости са благодарењем и додјелом диплома за ученике XXI генерације обновљене Богословије Светог Петра Цетињског (2012-2017) завршен је у четвртак 8. јуна 2017. године.  Свечани чин благодарења у Цетињском манастиру служио је Његово Преосвештенство Епископ диоклијски г. Кирило, уз саслужење ректора протојереја-ставрофора Гојка Перовћа и професора богословије протојереја Немање Кривокапића, те ђакона Николе Перковића. Чтецирали су свршени матуранти г. Лазар Крстић и г. Игор Малиновића свештени апостол прочитао је матурант г. Недељко Томић.

Појали су матуранти Цетињске богословије предвођени својим професором појања и канонског права ђаконом Павлом Љешковићем. Благодарењу је присуствовао и овогодишњи изасланик Светог Архијерејског Синода СПЦ на матурском испиту зрелости Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки, новоизабрани милешевски г. Атанасије Ракита, као и професори богословије, монаси Цетињског манастира, родбина ученика и гости и пријатељи богословије.

По благослову  изасланика Владике Атанасија, богословцима и свим присутним обратио се Владика Кирило, који је принио благодарење Богу за многа доброчинства која чини, и за данашњи дан у којој излазе из ове школе и ови матуранти који славе Светог Јована Богослова.  Он је подсјетио на ријеечи „Кад све знате, благо вама кад то и извршујете". Те ријечи треба увијек памтити и заједно са животом повезати. Он је поручио ђацима да са својим примјером увијек треба да буду свјетлост свијету и примјер другима на путу спасења.

Потом је у згради Цетињске богословије приређена прозивка матураната и додјела диплома и књига. У име Светог Архијерејског Синода СПЦ обратио се епископ Атанасије који је честитао свима успјешни завршетак матуре, истакавши да у данашњем дану Црква Христова има велики повод за радост, особито наша Српска Православна Црква и Митрополија црногорско-приморска и Цетињска богословија, јер изводи још једну генерацију својих богослова. Ово је само једно од почетних завршених поглавља у њиховом усавршавању у знању и у испуњавањима ријечи апостолских, да буду и да се владају као дјеца свјетлости, поручио је Владика Атанасије.

На свечаном ручку присутне и ученике поздравио је ректор богословије протојереј-ставфор Гојко Перовић, поручивши им да понесу са собом убјеђење да никад не треба престати служити другима, него показати примјер и роду своме и угледати се на Христа који је цијелим својим бићем служио другима. Он је истакао да је у овој генерацији завршило школовање на Цетињу 15 кандидата, и од тога тројица су били одлични, седморица врлодобри, а пет је завршило са добрим успјехом.

Разредни старешина XXI генерације обновљене Богословије Светог Петра Цетињског, професор г. Драган Радоман се са дирљивим ријечима обратио свом разреду и измећу осталог рекао:

„Драги моји ђаци, нови богословци, стигао је дан који сте сањали дугих и тешких пет година. У неизбрисивом сјећању су ми остали они ваши дјечачки погледи уплашености и неизвјесности када сте дошли у ову школу. Дирљиви су били и они моменти поздрава са родитељима када су вас предавали овде под окриљем Светог Петра Цетињског и благословом Светог Јована Крститеља. И тако дан за даном, година за годином, испуњене учењем Божије науке и истине, духовним узрастањем на богослужењима у Цетињском манастиру и по светињаам уздуж и попријеко наше митрополије и ширих простора. Ево, стигли смо до новог поздрава, поздрава када вас испраћамо на животну пучину. Хвала вам господо моја драга, када смо се радовали вашим школским успјесима, а највише успињању на духовној љествици богољубља и врлина. Богољубље Светог Јована Богослова, нашег заједничког небеског покровитеља и чистоћа духа и ума цетињског пустињака и тајновидца Његоша, били су узор нама професорима који смо слиједили у вашем образовању и спасавању. Дубоко вјерујем да смо све од себе дали. После оне прве прекретнице када сте завршили основу школу и опредијелили се за богословију, ево вас сада на много вишој раскрсници. Идете са Цетиња са дипломом свете богословске школе. Радујете се данас, моја драга господо богословци и пјевајте, и са том срчаношћу и радошћу идите својим породицама и домовима и свуда куда вас воде анђели Божији. Гледајте на дане пред вама са храброшћу, подигнута чела, а са Цетиња понесите само оно што је најбоље, душеспасоносно и најкорисније Богу, Цркви, народу Божијем и вама самима. Знајте да вас на животним путањама, светиње уз које сте узрастали непрестано прате, благослов деснице Светог Јована Крститеља, потпора Часног Крста Господњег, благи поглед Пресвете Богородице Филермовске и Цетињске, милостиви поглед Светог Петра Цетињског. Живи, здрави и весели ми били, на многаја и благаја љета", завршио је своју ријеч професор Драган Радоман.

У име свог разреда обратио се г. Ненад Мијановић, казавши: „Ваша Преосвештенства, часни оци, поштовани професори, пријатељи, радници ове школе, браћо моја матуранти. Ево већ 25 лета ова Богоугодна школа и Свети Петар уче, васпитавају и на прави пут изводе своју духовну децу. 25 лета из ове школе излазе генерације спремне за нове изазове. Те 2012. године Бог нас је удостојио да и ми упишемо ову животну школу. Као и сваком прваку, тако и нама те 2012. године на уму је било само једно: када ћемо завршити, па далеко је 2017. Молитвама Светог Петра и Божијим благословом, успјели смо данас да окончамо наш петогодишњи дар у овој просветној установи. За ових пет година, било је и среће и туге и разочарења, али заиста и предивних дружења. Сва ружна сећања, којих је било, на данашњи дан се склањају у страну. Данас ми благодаримо Богу и Светом Петру и нашем небеском покровитељу апостолу Јовану Богослову за духовно старање над нама. Користим ову прилику да се испред матураната захвалим Вама, преосвећени владико Атанасије што сте имали много разумевања за нас на овом испиту зрелости. Захваљујем и Вама преосвећени Владико Кирило за ваше васпитавање и очинско старање док сте били наш професор и васпитач. Захваљујем и вама оче ректоре и уважени професори, што сте се трудили да нас за ових пет година научите и да нам приближите богословску науку. Захваљујем се и нашим драгим радницама и радницима ове богословије као и нашим пријатељима са Цетиња. Међутим, највећа захвалност данас иде нашем разредном старешини, професору Драгану, зато што никада није напустио своје дато обећање, да ће се увек према нама одностити као према млађој браћи". Ученици су потом разредном старешини поклонили фудбал и дрес у знак сјећања на овај лијепи дан.

 

У току ручка матурантима су честитали и поздравили их и професорица Весна Кривчевић, у своје лично име и у име Радио Светигоре, начелник Општине Чајниче г. Горан Караџић, у име васпитача богословије протојереј мр Арсеније Радовић, испред Кола милосрдних сестара „Краљица Милена" са Цетиња које су поклониле и торту г-ђа Његосава Перовић, протојереј-ставрофор Момир Васиљевић парох чајнички који је поклонио богословији копију иконе краснице Чајничке Богородице, Слободанка Павићевић из Подгорице и представници клуба Ноћних вукова Вукоман Булатовић и Жељко Вукчевић.

На крају свечаности све присутне поздравио је још једном Владика Атанасије.

Ученици XXI генерације обновљене Богословије Светог Петра Цетињског који су завршили своје школовање на Цетињу су: Никола Жунић, Александар Калајџић, Дамјан Караџић, Миломир Крсмановић, Лазар Крстић, Игор Малиновић, Ненад Мијановић, Петар Милутиновић, јерођакон Јаков Нинковић, Александар Нововић, Илија Павићевић, Саво Перић, Петар Радибратовић, Недељко Томић, Стефан Шинжар.

Честитамо свршеним матурантима да их благослов и молитве Светог Петра Цетињског и Светог Јована Богослова прате у све дане њихових живота, на свим послушањима и усавршавањима које им буде повјерила Света Црква.

 

Александар Вујовић, професор

Богословије Светог Петра Цетињског