1

Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika u Nikšiću održano veče pod nazivom “Moja ćirilica“

Ime: 28.02 2019 vece moja cirilica; Opis: u Nikšiću održano veče pod nazivom "Moja ćirilica“ Tip: audio/mpeg

U Nikšiću je, u ponedjeljak 25. februara 2019, povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika, u Društvu crnogorsko-ruskog prijateljstva “Sveti Georgije“, održano veče pod nazivom “Moja ćirilica“.

Veče, koje je Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori organizovala u slavu ćirilice, u isto vrijeme, je i izraz zahvalnosti vlasnicima firmi, organizacija i sličnih pravnih subjekata u Nikšiću, koji u svojim zvaničnim nazivima, reklamnim ili sličnim materijalima koriste ćirilično pismo, rekao je, u uvodnoj riječi, mr Milorad Durutović.

Besjedu o ćirilici održao je književnik mr Janko Jelić, pozdravivši, u ime odrganizatora, one „neobične“ Nikšićane, koji u ovom „monotonom ambijentu sivila i tmine iskre nečim neobičnim“, a to neobično je, po riječima Jelića, ćirilica.

Ovom prilikom, prof. dr Jelica Stojanović, predsjednik Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori i Velimir Kasalica, predsjednik Društva crnogorsko-ruskog prijateljstva „Sveti Đorđe“ uručili su plakete firmama, organizacijama i drugim pravnim licima iz Nikšića, koje u svojim zvaničnim nazivima, reklamnim i sličnim natpisima koriste ćirilično pismo. Uz plakete uručena su im i odabrana izdanja Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori.

Veče su kazivanjem poezije upotpunili pjesnici, čuvari srpskog jezika i ćirilice iz Nikšića: Milica Bakrač, Radinko Krulanović i Radosav Bato Đurković, pjesmu „Ćirilica“ epskog pjesnika Slavka Peroševića uz gusle je pjevao Ivan Lukovac, a stihove poznatih srpskih pjesnika, posvećene ćirilici i ćiriličnoj tradiciji, recitovali su: Ljubica Simonović i Balša Vukčević, studenti sa Studentskog programa za srpski jezik i južnoslovenske književnosti Filološkog fakulteta u Nikšiću.