Promocija

27. broj „Vidovdanskog glasnika“ predstavlja izvršni urednik Žarko Milenković koji najavljuje i vidovdanske manifestacije u Gračanici

Ime: 26.06.2019 zarko Milanovic Vidovdanski glasnik; Opis: 27. broj „Vidovdanskog glasnika“ predstavlja izvršni urednik Žarko Milenković Tip: audio/mpeg

Dvadeset sedmi broj Vidovdanskog glasnika, koji tradicionalno izlazu uoči Vidovdana, predstavljen je u Domu kulture u Gračanici.

Na vidno kvalitenijem papiru i štampi 27. broj „Vidovdanskog glasnika“ donosi niz zanimnjivih autorskih tekstova, počev od „Gračaničke ispovesti“ prošlogodišnjeg dobitnika Zlatnog krsta Kneza Lazara, Ivana Negrišorca, koji nam poručuje da Kosovo i Metohiju čuvamo mirom, radom, pameću, srcem, kreativnošću, bogotražiteljstvom, poezijom i umetnošću, do intervjua sa maestrom Bojanom Suđićem.

Prvi put među koricama Vidovdanskog glasnika, nude se konkretna rešenja i primeri modela opstanka naše kulturne baštine i nasleđa na Kosovu i Metohiji. Veoma je važan tekst doktora Velibora Džomića o rešavanju statusa crkava i manastira na Kosovu i Metohiji. On je razradio četiri modela zaštite: Jerusalimski, Carigradski, Svetogorski i Vatikanski, ima i petog modela koji je zapravo eksteritorijalni, ali u osnovi u zaključku dr Džomić navodi, da ništa od toga nije primenljivo i da će se morati tražiti originalno.

G. Milenković najavljuje i vidovdanske manifestacije u Gračanici.