Sv. Bosiljka Pasjanska

Obretenje moštiju Svete novomučenice Bosiljke iz sela Pasjana kod Gnjilana

Danas, 23. oktobra 2019. godine izvađene su mošti Svete Novomučenice Bosiljke koje su bile uzidane uz stub hrama Preobraženja Gospodnjeg u selu Pasjane, saopšteno je na fejsbuk stranici manastira Gračanica.

Žitije Svete Novomučenice Bosiljke Pasjanke

U horu Srba koji se kao mučenici upisaše,
i krvlju svojom zemlju Kosovsku natopiše,
posebno sija Bosiljka, devojčica smerna.

SveteaNovomučenica BosiljkaMeseca oktobra u 13. dan (26. po novom kalendaru) vršimo spomen svete i svake hvale dostojne mučenice Bosiljke, za Hrista Boga smelo postradale na Srpskom Kosovu u devetnaestom veku.

Ova sveta Hristova djeva, nezlobiva i prostodušna, za zemaljsku otadžbinu imaše od davnina čuveno selo Pasjane, kraj Gnjilana, na Lazarevom Kosovu. U pobožnoj i siromašnoj porodici rastući, vaspitavana je u svakoj vrlini.

Odlikujući se poslušanjem i trudoljubljem, ovu mladu devojku, dok je u jesen pomagala pri sakupljanju drva ocu i bratu, oteše trojica arnauta, neprijatelji Hristove vere, i htedoše je pomuslimaniti.

Kako je ona to odlučno odbijala, i pored mnogih muka, jasno ispovedivši svoju čvrstu veru u Gospoda Isusa Hrista, ne pristade na drugog izabranika, osim Onoga, Koji ju je Svojom najslađom ljubavlju neizrecivo zaručio.

Kraj reke Lapaštice mnogim mukama umorena i na kraju konjima rastrgnuta, dušom uziđe u Nebeske bračne odaje da se sa Ženikom Hristom večno raduje. Njene svete mošti uzidane su uz stub hrama u njenom rodnom mestu Pasjanu.

Molitvama Svete Novomučenice Bosiljke, Gospode Isuse Hriste, Bože naš, pomiluj nas. Amin.