Црква Светог Стефана Пиперског у Жупи

Црква Светог Стефана Пиперског у Жупи

Наставак радова на цркви Светог Стефана Пиперског у Жупи

Црквени одбор Жупе Никшићке, наставио је са радовима на изградњи цркве Светог Стефана Пиперског и Жупског у мјесту Губељ , Кута

Дана 09.11.2020. године завршено је постављање столарије (прозора и врата)  чији су приложници  г. Раде Крулановић, његов отац Марко, и г. Неђељко Крулановић. Недавно је урађена и електроинсталација и извршена  припрема за прикључење на електромрежу, чији је дародавац Владимир Дурутовић.

Након процеса добијања грађевинске дозволе који је  окончан 2019. године, радови на цркви су текли панираном динамиком, те су у кратком  временском периоду завршени груби радови.  Жупљани су својим прилозима сакупили велики дио средстава за темеље и цркву,  а такође и појединачним већим прилозима , као што су Драган Бабић који је обезбиједио жељезо и био извођач радова, Жељко и Бато Булатовић, Мирко Маројевић и многи други. Пројекат цркве је израдио архитекта Срђан Тадић, а статику Мирослав Чворовић.

У наредном периоду планирана је израда иконостаса, часне трпезе,  а убрзо ће започети прикупљање средстава, за кров цркве и облагање цркве каменом. Пошто су у питању велика средства Црквени одбор позива Жупљане и све људе добре воље да својим прилозима помогну наставак изградње ове светиње.

Темеље овог храма освештао је  епископ будимљанско–никшићки г. Јоаникије, чијим благословом је Жупа добила новог пароха почетком 2020. године, јереја Огњена Фемића , чијим су избором Црквени одбор и Жупљани задовољни. У међувремену је основана и православна омладина Светог апостола и јевангелисте Луке , чији је предсједник Анита Перишић, која је иначе и прва крштена у овој светињи.

Црквени одбор Жупе Никшићке
Предсједник Зечевић Иван

Извор: Епархија будимљанско-никшићка