Прота Далибор Милаковић

Прота Далибор Милаковић: Немојмо да протраћимо дар живота, стремимо ка Господу

У недјељу двадесет пету по Педесетници, када наша Света црква прославља једног од највећих отаца Цркве – Светог Јована Златоустог, 26. новембра 2023. године у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, одслужена је Света литургија којом је предстојао протојереј-ставрофор Далибор Милаковић. Саслуживали су протојереј-ставрофор Драган Митровић, протојереји: Миладин Кнежевић, Бранко Вујачић, Никола Пејовић, као и ђакон Ведран Грмуша.

 

Након прочитаног зачала из Светог јеванђеља сабранима се обратио началствујући протојереј-ставрофор Далибор Милаковић, који је у уводном дијелу пастирског слова подсјетио на заповијест о љубави која показује недвосмислено да је љубав изнад свега:

,,Господ говори да о двије заповијести овиси цијели наш живот. Прва заповијест гласи: Љуби Господа Бога свога свим срцем својим и свом душом својом и свим умом својим и свом снагом својом. А друга која је једнако важна као и прва гласи: Љуби ближњега свога као самога себе. Ова заповијест показује да је љубав изнад свега, изнад свих врлина и свих ствари које чинимо овдје на земљи. Ако ову заповијест држимо и њу извршавамо, све остало што постоји у Светом писму и сва жива Ријеч Божија је допуна на ове двије првоврховне заповијести.”

Прота Далибор је затим подсјетио да нас Господ уводећи постепено у Светотајински живот Цркве облачи у одјећу нову, одјећу непролазности којом задобијамо живот непролазни и бесмртни, Духа Светога:

,,И тај миомирис у који нас је одјенуо Господ Исус Христос треба да миомирише непрекидно у срцима нашим, да осјећамо миомирис благодати Божије која се усељава у срце наше. Ми браћо и сестре, благодаћу Духа Светога постајемо причасници вјечнога живота.”

У другом дијелу пастирског празничног слова, прота Далибор се осврнуо на лик и дјело једног од највећих отаца Цркве – Светог Јована Златоустог:

,,Данас прослављамо великог оца Цркве, који је велики сасуд благодати Божије – Светог Јована Златоустог. Он се својим животом испунио Духа Светога, благодати Божије, која је била толика да су га прозвали његови савременици – Златоустим, будући да су златне ријечи, вриједне као суво злато, излазиле из уста његових јер је сав био испуњен љубављу према Господу и ближњима.”

Отац је потом нагласио да је Свети Јован Златоусти и сочинио Свету литургију коју служимо и данас, те да је у њој сажео сад пут и живот бесмртности:

,,Свети Јован Златоусти је био Патријарх цариградски, а поред тога једно од највећих дијела које је совршио јесте што је написао Свету литургију коју ево и данас служимо. Он је у Свету литургију сажео сав пут и живот бесмртности, слушајући пажљиво молитве, догмате на Светој литургији и упијајући Литургију у свије биће у срца наша, сазнаћемо и знаћемо све о нашој вјери, јер свака ријеч коју је записао Свети Јован Златоусти је ријеч дубока, будући да је сам Господ кроз њега говорио.”

Осврнувши се на лик и дјело Светог Јована Златоустог, прота Далибор је закључио да је његов примјер доказ да не постоји граница мјере раста човјека и његовог напредовања:

,,Господ је Светог Јована Златоустог значајно прославио, његов траг је неизбрисив и значај неизмјеран, примјер његовог живота, његовог смирења, његове непрекидне проповиједи о Богу које су дотакла и преобразила многа срца. И тако је са сваким ко пребива у Господу и Господ у њему, са сваким ко узраста својим дјелатнтим врлинским животом у пуноћу раста Христовог, а то значи да бескрајно можемо да узрастамо, јер не постоји граница мјере раста човјека и његовог напредовања.

Немојмо да наш живот ограничавамо пре свега нашим сопственим страстима, чинећи лоша дјела, не љубећи Бога и ближње своје. Свако од нас је призван у име Бога живога, да постанемо причасници вјечнога живота. Немојмо да протраћимо један од највећих дарова – дар живота, стремимо ка Господу да би били Његови причасници. Сви ми заједно јесмо Црква Христова. Као што је и говорио Свети Јован Златоусти: Постоје два свештенства на земљи, литургијско и царско свештенство. Литургијско свештенство јесу свештеници који служе Свету литургију, а царско свештенство смо сви ми заједно и сви смо призвани и позвани на Трпезу Господњу”- поручио је напослијетку протојереј-ставрофор Далибор Милаковић.

IMG_0841

Текст, видео & фото: Борис Мусић