Vladika Joanikije

Празник Зачећа Светог Јована Претече и Крститеља Господњег молитвено прослављен у Затону код Бијелог Поља

Име: 07.10.2018 Vladika Joanilije Zaton zadusnice; Опис: Празник Зачећа Светог Јована Претече и Крститеља Господњег молитвено прослављен у Затону код Бијелог Поља Тип: audio/mpeg

Празник Зачећа Светог Јована Претече и Крститеља Господњег, у суботу 6. октобра 2018, молитвено је прослављен у Затону код Бијелог Поља. Светом Архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије уз саслужење свештенства и монаштва Епархије и молитвено учешће вјерног народа.

Током свете службе Божје Владика је у чин ђакона рукоположио свршеног теолога Милосава Јовановића, који ће Светој Цркви Христовој служити у бјелопољском крају.

Надахнутом литургијском бесједом обратио се Преосвећени Епископ Јоаникије, честитајући данашњи велики празник.

По Владикиним ријечима није лако поправљати окамењена људска срца и то никоме није могуће, осим онима којима је Бог дао ту благодат и силу. Светом Јовану Крститељу, због његове праведности, побожности, честитости, молитвености, непрестаног поста, подвига и равноангелског живота, Господ је дао силу ријечи и силу истине, којом је свједочио име Божје, да су се многи питали да је он можда Месија о Коме су ранији пророци говорили.

Свети Јован Крститељ је своју службу, на узвишен начин, свечано и часно обавио и запечатио својом крвљу мученичком, када је изобличио моћнике овог свијета због правде и истине Божје.

Храмовна слава цркве у Затону прослављена је ломљењем славског колача. Домаћин славља, заједно са Затонцима и надлежним парохом, свештеником Синишом Јанковићем, био је Војо Мердовић.