Емисија “Питајте свештеника” са јеромонахом Владимиром (Палибрком) сабратом манастира Острог

Емисија “Питајте свештеника” са јеромонахом Владимиром (Палибрком) сабратом манастира Острог

Име: 19. 02. 2023-Pitajte svestenika-Otac Vladimir Palibrk; Опис: Емисија "Питајте свештеника" са јеромонахом Владимиром (Палибрком) Тип: audio/mpeg

Отац Владимир (Палибрк): “Имајмо срца тамо гдје је Господ, у Царству небеском, у нашем вјечном обиталишту“

 

Otac Vladimir PalibrkЈеромонах Владимир (Палибрк) сабрат манастира Острог одговарао је на питања слушалаца емисије “Питајте свештеника“ Радија “Светигора“ на Месопусну недјељу пред почетак Часног поста, у недјељу 19. фебруара 2023. године.

На почетку емисије отац Владимир је тумачио јеванђелско зачало на ову Свету недјељу, затим говорио о свом монашком путу, о животу у Острошкој Светињи, свом духовном оцу блаженог спомена Архимандриту Јустину (Тасићу) а потом оговарао на питања слушалаца међу којима су се нашла и следећа:

-Зашто Достојевског називају пророком наших дана?
-Kако се пројављује дух унинија у савременом свету? И како да се савремени човек избори са њим? Да ли је нпр. потреба да се добар део времена проводи на интернету један од видова пројаве тог духа?
– Да ли се трпљење (без роптања) невоља које су нас због неких претходно учињених грехова сустигле може сматрати једним од видом покајања?
– Кажу да у животу Хришћанина постоје два пута: брачни и монашки. По ријечима архимандрита Рафаила Карелина постоји и трећи пут, а то је да човјек не изабере ни један од поменута два пута, него да остане сам ако се не проналази ни у браку ни у монаштву. Да ли је трећи пут, “пут самца” такође узети крст на који Христос позива јер ни самоћа није лака и такође носи собом своје бреме и искушења. Да ли се и на овај начин човјек може спасити?
-Шта значе ријечи у току Свете литургије горе имајмо срца?

Ово су само нека од питања на која одговоре оца Владимира можете одслушати у овој емисији.