проф. др Митре Рељић

Дом културе „Грачаница“ организује представљање књига уважене проф. др Митре Рељић

У оквиру Видовданских свечаности,  Дом културе „Грачаница“ организује представљање књига уважене проф. др Митре Рељић – „О појму и речи у језику књижевних стваралаца“, „Идентитет и интегритет српског језика на Косову и Метохији“ и „Српска гробља на Косову и Метохији: уништена споменичка и језичка баштина“.

Митра Рељић је члан  Славистичког друштва Србије. Објавила је велики број студија и чланака о страдању српског становништва и српског језика на Косову и Метохији о чему сведоче и ове три књиге. Међу ретким је лингвистима који научно и аргументовано сведоче о српском језику прикупљајући грађу великим делом на вишеструко захтевним теренским истраживањима.

Митра Рељић је рођена  1952. године у Врапцу, општина Медвеђа. Познати је слависта, лингвиста и универзитетски професор. Живела је у Сарајеву, где је завршила основну школу, гимназију и Филозофски факултет. Након завршених основних студија, руски језик и књижевност, шеснаест година је радила у сарајевском Ваздухопловном војном школском центру. Радила је у Приштини на Филолошком факултету, а сада Филозофском у Косовској Митровици, на Катедри за руски језик. Митра Рељић је ауторка преко двеста текстова, записа, есеја, путописа, прича и репортажа објављених у књижевним часописима и публикацијама.

Промоција књига биће одржана у среду, 14. јуна 2023. са почетком  у 20 часова.

Учествују: проф. др Исидора Комадина, мр Живојин Ракочевић и ауторка.