Протојереј Предраг Шћепановић

Протојереј Предраг Шћепановић: Покајањем испуњавајмо земаљске дане јер кад год се смиримо Бог је са нама

Име: 07.07.2023-Otac Predrag Scepanovic-Ivandan-Podgorica; Опис: Протојереј Предраг Шћепановић Тип: audio/mpeg

На празник рођења Светог Јована Крститеља и Претече Господњег, у петак 7. јула 2023. године у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици, одслужена је Света Литургија којом је предстојао протојереј Предраг Шћепановић.

Проти Предрагу саслуживали су: протојереји-ставрофори: Драган Митровић и Далибор Милаковић, протојереји: Миладин Кнежевић, Бранко Вујачић, као и јереји Велимир Бугарин и Зоран Јовићевић.

У току Свете Литургије свима сабранима обратио се началствујући протојереј Предраг Шћепановић је у уводном дијелу пастирског слова подсјетио да је својим подвижничким животом Свети Јован Крститељ заправо био више анђео него човјек:

,,Свети Јован Крститељ и Претеча Господњи више бијаше анђео него човјек, испунио је тајанствену пустињу најдужим и најтајанственијим молитвама, но радост кому благовијести Архангел Гаврило не трајаше много, јер су часови земаљске среће крилати и лако прођу”.

,,Када безбожни цар Ирод науми да убије Светог Јована као дијете, уби његовог оца Захарију, а мајка му се такође упокојила, тако да Јован са годину и по дана остаде у пустињи да га анђели чувају, његују и хране. Свети Јован хранећи се медом и оврсима од биљака спозна тајну да буде Претеча Онога који је спаситељ свијета, Онога који ће нас спасити од смрти, гријеха, од проклетства”. – бесједио је прота Предраг.

У наставку он је закључио да се великим даром благодати Духа Светога Свети Јован Крститељ није погордио како то обично ми људи знамо заборављајући да је сваки дар којим смо даровани – дар Божији:

,,Много је проплакао очи живим небесима због људских гријехова и оно што рече Свето Писмо, да имађаше благодат Духа Светога, Јован се тим даром није погордио као ми што се често знамо гордити даровима. Ако лијепо цртамо, лијепо говоримо, имамо неки други дар, ми одмах помислимо да је тај дар наш, а сваки дар је од Бога”.

Прота Предраг је нагласио да је Светти Јован својим животом постао најчистији послије Христа и Богородице:

,,Свети Јован Крститељ је најчистији послије Христа и Богородице кога је људски род дао и зато је његово рођење – рођење благе вијести, рођење дубљег  смисла да су наши животи и наше рођење са сврхом и промислом и да судбина праведника у овом свијету јесте да страдају као што је страдао и Свети Јован због својих истинитих ријечи и вјерног свједочанства истине”.

Он је затим подсјетио да управо примјер ССветог Јована показује недвосмислено и експлицитно да човјек не живи о јелу, пићи и пролазним испразним задовољствима овог свијета, већ да је човјек створен за непролазност и вјечност у заједници са живим Богом:

,,Нека је благословен Бог који нам шаље анђела Светога Јована пророка и претечу и крститеља Господњег да нас кроз пост и молитву у пустињи овога живота покаже једну дубљу тајну и смисао, да човјек није овдје да би само јео и пио и да ужива у овоземаљским задовољствима, него да је човјек биће створено за вјечност”

,,Дај Боже да вијест и благовијест Светог Јована одјекне у нашим срцима и нашем бићу, јер је он рекао: ,,Покајте се јер се приближило Царство Небеско” – то покајање нека би било смисао нашега живота и да покајањем испуњавамо земаљске дане, јер кад год се смиримо Бог је са нама”. – поручио је протојереј Предраг Шћепановић.

IMG_6649

Борис Мусић