Medimus 8 2023 Program

У Призрену 26. августа почиње 8. Међународни фестивал средњовековне музике „Медимус”

Међународни фестивал средњевековне музике „Медимус“, осми пут по реду, одржаће се у атријуму Цркве Светог Спаса у Призрену последњег августовског викенда, 26. и 27. августа, саопштили су организатори ове манифестације – Друштво пријатеља манастира Свети архангели код Призрена, Дом културе Грачаница и Фондација Свети архангели.

 

Фестивал ће 26. августа отворити наступи “Дуо лаута” и “Грејс Њуком”, а наредног дана ће наступити ансамбли “Парламенто” и “Медимус”.

Генерални покровитељ „Медимуса“ је Министарства за културу Републике Србије.

“Медимус” има за циљ да представи средњовековно музичко наслеђе у граду где се особито неговала музичка култура и у коме су настале неке од најлепших композиција ових простора.

Медимус фестивал спаја савремено музичко стварање са територијом на којој је изворно све и почело, а као инспирацију има Драгана Призренца, једног од музичара који је још 1335. године свирао на дубровачким трговима. Године 1346. свирао је “Царско коло” на крунисању цара Душана у Скопљу. На двору цара Душана, пред царем, властелом и гостима често се играла игра „Косачи“, где је игру музиком пратио Драган Призренац свирајући трумпету, а пратили су га лаутари и бубњари.