Semistrelnaja Ikona Bozhej Materi

Чудотворне иконе Мајке Божије: Умекшавање злих срца/Седам стрела/ И Теби самој мач ће пробости душу/ Симеоново пророштво

у Част Славне Владичице наше Богородице и Приснодјеве Марије

 

Umeksanje Zlih SrcaОва икона има неколико имена, која веродостојно приказују Јеванђељску причу – када су Дјева Марија и Јосиф Целомудрени принели Дете, Христа, у храм у Јерусалиму на 40 дан од Његовог Рођења. Свети старац Симеон Богопримац, који је био присутан у Цркви, по надахнућу Духа Светога, видео је у Божанственом Детету – Месију, Искупитеља, ишчекиванога од свег Израиља.

Предвиђајући тугу коју ће Мајка Божија проћи током разапињања на Крст Сина Свога, праведни Симеон окренуо Јој се речима: “Гле, овај лежи да многе обори и подигне у Израиљу, и да буде знак против кога ће се говорити. А Теби самој мач ће пробости душу” (Јн. по Луки, 2, 34-35). Отуда назив иконе – Симеоново пророштво и Теби самој мач ће пробости душу.

Симболично, Дјевина туга је представљена на икони са седам стрела или мачева који пробијају Њено срце. Број седам у овом случају означава свеукупну тугу коју је Мајка Божија прошла у земном животу. Тај број може указивати и на седам смртних грехова који нападају на душу људску: гордост, среброљубље, разврат, завист, неумереност у јелу и пићу, гнев и очајање.Чудотворне иконе Мајке Божије: Умекшавање злих срца/Седам стрела/ И Теби самој мач ће пробости душу/ Симеоново пророштво

Следећа прича остала је сачувана поводом величања иконе Мајке Божије – Умекшавање злих срца/Седам стрела.

Један сељак Кадниковског округа Вологодске губерније је патио од опште раслабљености неколико година. Једне ноћи имао је визију у коме му се обратио непознати глас рекавши му да нађе икону Мајке Божије на звонику Цркве Св. Јована Богослова, – како би се помолио пред њом.

Два пута је долазио у храм и говорио о свом сну монасима, тражећи да га пусте на звоник, међутим, они му не повероваше, одбивши да испуне његов захтев. Коначно, трећег пута, пустише га до звоника, где је одмах нашао  икону Умекшавање злих срца/Седам стрела, коју је видео у сну.

Икона је потом била очишћена од прашине, опрана и постављена током молебана пред народом на целивање; након одслуженог молебана, сељак је отишао својој кући, исцељен од свих својих болести.

За датум прослављења иконе узет је 26.08. по новом, односно 13. август по старом календару; икона Умекшавање злих срца/Седам стрела прославља се и на Недељу Свих Светих.

 

Чуда

Пред овим образом молимо се за заштиту од нечастивих духова и недобронамерних људи, за мир и избављење од зла, зависти и неподношења.

Икона Дјеве Марије Умекшавање злих срца/Седам Стрела постала је посебно позната 1830.године, када је колера харала у Волођи. Становници су се у страху ослонили на помоћ Царице Небеске, носећи Њену икону у литији около града, – после чега је болест почела да нестаје, да би епидемија у потпуности престала.

После револуције, чудотворна икона нетрагом је нестала.

Њена верна копија која мироточи и крвоточи, данас се налази у селу Бачурино, близу Москве, где је за њу изграђена храм – капела.

Ове године (2023.) ова верна копија као благослов је донета Митрополији црногорско-приморској на укрепљење верујућег народа.

У МЦП биће изложена у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици од 22.08 – 28.08.  (у термину од 8х-13х, као и од 17х-20х). Једино ће 24.08. бити однета под Острог, како би верници који походе ову светињу, имали прилику да јој се поклоне.

 

Изображење

На образу Умекшавање злих срца/Седам Стрела, мачеви или стреле су позициониране са три на десној страни и четири на левој страни, како пробадају срце Приснодјеве. Број седам може означавати свекупну тугу коју је пролазила Мајка Божија за време свог земног живота а и смртне грехове, који нападају на човека – гордост, среброљубље, разврат, завист, неумереност у јелу и пићу, гнев, и очајање.

Поред овог приказа, постоји веома сличан тип иконе Мајке Божије, која је названа – Симеоново пророштво, где је Дјева приказана коленопреклоно са умирућим Исусом Христом. Место и време јављања овог типа иконе је непознато. На њој је Дјевино срце прободено са три стреле са десне и три са леве стране и једном на дну.

У саборном храму града Жиздри у Калушкој области, налази се древна икона позната под именом – И Теби самој мач ће пробости душу.

На овој икони Мајка Божија је изображена у молитвеном положају; на Њеним ногама лежи Богомладенац а Богомајка Га придржава једном руком, док Јој Је друга рука на грудима – а седам мачева је уперно према Њој.

У модерној иконографији, ове иконе, без обзира на њихове разлике, често се исто називају – Седам стрела/ Умекшавање злих срца/ И теби самој мач ће пробости душу.

Она којој је само срце било прободено, гледајући на крсту Страдање Сина и Бога свога, – вољна је да умекша озлобљена срца, окаљана грехом, свих оних који Је траже.

Оно што на први поглед није приметно, јесте да – врхове оштрица уперених стрела Света Дјева држи у рукама Својим, – не дозвољава да јој се отровне стреле (оличене у 7 смртних грехова) дотакну тела и срца Њезиног.

 

Тропар, глас 5

Умекшај наша зла срце, Богородице, нападе оних који нас мрзе одагнај и сваку тескобу душе наше разреши. На Твоју свету икону гледамо, страдањима се Твојим и милошћу Твојом према нама ражалошћујемо и ране Твоје целивамо а од стрела, наших које Те рањавају, страхујемо. Не дозволи нам, Мати милосрдна, да од тврдоће срца свога и тврдоће срца ближњих наших страдамо, јер Ти ваистину јеси злих срца умекшавање.

 Литература

www.deva-maria.ru/:icona-semistrelnaya-bogomateri-bogorodicy-bozhiei-materi/
Ооо Духовное Преображение: Молитвљ к Божиеи Матери перед Ее чудотворњими иконами, -“К Богородице прилежно њине притецем…“, Москва, 2015, стр: 86,87;
Тихомир С. Илијић: “Велича душа моја Господа “ –Овоземаљски живот и чудотворне иконе Мајке Божије, ВИЗ, Београд, 2002.г.; стр: 196;

 Елза Бибић
превод с руског: О.Б.