Devic Slava 1

Манастир Девич прославио празник преподобног Јоаникија Девичког

Име: 15. 12. 2023-Slava manastira-Devic; Опис: Манастир Девич прославио празник преподобног Јоаникија Девичког Тип: audio/mpeg

Манастир Девич у Дреници на Косову и Метохији прославио је данас ктиторску славу празник Светог Јоаникија Девичког. Светом архијерејском литургију поводом славе, у молитвеном присуству сестринства ове свете обитељи на челу са игуманијом Анастасијом и вјерног народа, служили су владике рашко-призренски Теодосије и новобрдски Иларион, у саслужење бројног свептеномонаштва и свештенства Српске православне цркве.

Devic SlavaВладика Теодосије поручио је у беседи да нас Свети Јоаникије сакупља са свих страна како би потрврдили коме тежимо у овоме животу.

,,Свети Јоаникије Девички чудотворац окупља нас у својој обитељи са свих страна да би потврдили ко смо, кога смо имена и чији смо и коме тежимо у овом животу. Свети Јоаникије Девички заједно са светим краљем Стефаном Дечанским никада нису напустили своју свету обитељ, они су овде присутни. И поред свих страдања овај манастир се силом Божијом на чудесан начин обнавља, али његовом обновом и ми се обнављамо браћо и сестре”, рекао је у беседи Владика Теодосије.

Владика Иларион, викарни епископ патријарха Порфирија у својој беседи рекао је да смо данас у Девичу да би се исцелили и нашли утеху.

„Исцељујемо се данас ми онако како су се наши стари преци овде исцељивали код моштију Светог Јоаникија кроз векове. Дођосмо да примимо утеху, растерећење, дођосмо да осетимо ону праву слободу коју је Господ Христос донео на земљу и то баш на овом месту где је живео човек само ради Христа Господа”, казао је владика Иларион.

“У овом месту које је рушено толико пута и изнова грађено које одише једним страдалништвом и подвижничким духом које сведоче и сестре мати Игуманија Анастасија која овде већ толике деценије, на овом месту..Стоји овде овај светионик који сведочи свима да треба да се врате“, поручио је викарни епископ патријарха Порфирија владика Иларион.

Devic Slava 2На манастирској слави манастира Девич било је присутно пуно верника, како из ових крајева тако Косова и Метохије као и из централне Србије и Црне Горе.

“Први пут сам овде, осећај је невероватан, благодат је огромна, дивно је”, каже Сања Белић из Новог Пазара.

“Долазим други пут, али први пут овако кад је слава, одушевљена сам, веровали или не мени су сузе пошле кад сам ушла овде, од радости, тако сам испуњена”, рекла је Витомирка Ковачевић из Краљева.

“Заиста велика светиња коју свако треба да обиђе. Ово и оваква места чувају традицију и нашу веру, оваква места су нас очувала, језик, писмо”, казао је Александар Машић из Прилужја.

Након литургије за све присутне вјернике овогодишњи домаћини припремили су славску трпезу љубави.

На тонском запису бесједа и текству благодаримо главном и одговорном уреднику Радија Гораждевац Дарку Димитријевићу и колегама са овог Радија