Недеља трећа по Духовима у храму под Горицом

Недеља трећа по Духовима у храму под Горицом

Име: 14. 07. OTAC GOJKO PEROVIC-CRKVA SVETOG DJORDJA; Опис: Недеља трећа по Духовима у храму под Горицом Тип: audio/mpeg

На недељни дан, када прослављамо празник Светих мученика и бесребреника Козме и Дамјана, служена је Света Литургија у подгоричком храму Великомученика Ђорђа.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Гојко Перовић, архијерејски намесник подгоричко-колашински, уз саслужење протојереја Мирчете Шљиванчанина, старешине храма, протојереја-ставрофора Милете Кљајевића, протојереја-ставрофора Драгана Станишића, јереја Блажа Божовића и ђакона Луке Павићевића; док је молитвено учествовао прота Милун Фемић.

На литургијске возгласе одговарао је хор Светосавник, предвођен хоровођом Ратком Вујачић.

Након прочитаног јеванђелског зачала словом поуке сабранима у храму Господњем обратио се, началствујући свештенослужитељ, прота Перовић:

,,Господ нас учи – не брините се ни око чега – и та порука је толико јака да одјекује, јер буде човјека, који на њу, не може остати равнодушан.

Али, прије ове поруке, рекао је – Пазите како гледате ! Ако ти око потамни, све ће тијело твоје бити тамно – онда ти џабе поручујем да не бринеш; ти си препаднути човјек који дрхти као лист на грани, пред свачим.

А Господ нас учи да будемо храбри. Свети Георгије у чијем храму стојимо – нас учи да је то могуће.

И не може бринути, онај који је научио да се Богу захваљује, тјескоба се не увлачи у његову душу нити страх и бол“, поручио је прота Гојко Перовић.

При крају свога обраћања, о. Гојко је подсетио присутне да ће древни храм под Горицом, посјетити следеће суботе у вријеме вечерње службе – копија икона Мајке Божије Тројеручице, која ће у храму бити до недјеље.

Након примања Свете тајне причешћа, заједничарење свештенослужитеља и парохијана, настављено је у Светогеоргијевском дому.

DSC02389

Елза Бибић
Фото/Видео: Дарко Радуновић