Митрополит Јоаникије богослужио у манастиру Дуљево

Митрополит Јоаникије богослужио у манастиру Дуљево

Име: 10 08 2024 mitropolit joanikije manastir duljevo; Опис: Митрополит Јоаникије богослужио у манастиру Дуљево Тип: audio/mpeg

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и Егзарх свештеног Трона пећкога г. Јоаникије служио је данас Свету службу Божију у манастиру Дуљево у Паштровићима поводом имендана  игуманије ове свете обитељи монахиње Ангелине, као и монахиње Ангелине из сусједног паштровског манастира Војнић.

Саслуживало му је свештенство и свештеномонаштво Митрополије црногорско-приморске.

По заамвоној молитви благосиљани су славски колач и кољиво.

У бесједи по отпусту Митрополит Јоаникије је говорио о данашњој јеванђелској причи о мудрим и лудим дјевојкама.

„Ова прича односи се на све хришћане. Ми обично волимо да се упоређуемо са онима који не вјерују, који су далеко од Цркве, и са другим вјерама, па кажемо: Ми смо бољи од њих. Волимо да мало налазимо изговор. А да ли смо ии нисмо бољи – то Бог зна“, рекао је Владика.

Нагласио је да је свака хришћанска душа обручена Христу Господу за вјечни живот и за вјечну радост.

„Међутим, да ли се наше душе припремају како ваља и да ли наше душе свијетле? Да ли ми своје душе и своја срца спремамо за стан Богу живоме? Да ли смо само споља хришћани, или смо и изнутра? На то треба да обратимо пуну пажњу. Јер, џаба се ми зовемо хришћанима.ако не живимо сагласно светом Јеванђељу, светоме крштењу, светој Цркву Божијој, ако не слушамо заповијести Божије, ако се не трудимо на дјелу свога спасења, ако не обрађујемо њиву своје душе“, рекао је он.

Владика је додао да то није лако.

„Као што треба из њиве ишчупати коров и ту земљу оплеменити, још је тежи посао њиву човјечије душе отријебити од мржње, пакости, од свега онога што не ваља и насадити у њој благо сјеме које ће процвјетати и произрасти врлине – милост Божју, љубав Божју, радост Божју, милосрђе, снисхођење, трпљење и све друге хришћанске врлине“, нагласио је Митрополит Јоаникије.

Казао је да такав свијетли примјер имамо из рода нашега – Свету мати Ангелину.

„Она се толико уписала у историју српскога народа, да је српски народ зове Света мајка српска Ангелина. Исто је тако зовео и крушедолска, пошто је она била са својим синовима ктитор манастира Крушедола“, казао је Митрополит Јоаникије.

0-02-05-8aab77d5ce49ead8353276aa37583b272a37475d222b6f4e1aca93a80833d34b_47819a4e811eece1

Радосав Рајо Војиновић
Фото: Никола Јоксимовић