Настава вјеронауке у новој школској години почиње 14. септембра

Катихетски одбор Митрополије: Настава вјеронауке у новој школској години почиње 14. септембра

Служењем молебана у свим храмовима Митрополије црногорско-приморске, обиљежен је почетак нове школске године. Нешто касније у односу на почетак наставе у редовним школама, након Дјечијег сабора који представља круну претходне школске године, 14. септембра 2024. са наставом крећу и школе вјеронауке.

Позивамо све родитеље, старатеље, дјецу и омладину да се информишу о вјеронауци при свом парохијском храму и на најљепши начин узму учешће у активном животу Цркве.

Зашто вјеронаука?

  • Зато што помаже у здравом васпитању дјеце
  • Зато што учи дјецу заједништву
  • Зато што у овом тешком времену чува праве вриједности
  • Зато што вјера хришћанска већ 1700 година гради народ на овим просторима
  • Зато што је хришћанство темељ културне Европе, чији смо и ми дио, али и темељ истинске културе свега свијета
  • Зато што је у духу наших славних предака

 

Наш народ као хришћански зрео, културан народ, постоји више од десет вијекова. Свеколико наше саборно памћење и историјско биће натопљено је вјером православном, до најситнијих детаља свакидашњег живота, до мијешења хљеба, причања бајки… У језику, понашању, начину живљења, односима, свуда је она присутна. Ми смо ушли у круг историјских народа – Хришћанством.

Наша вјера је заслужна за све оно добро што имамо и што смо сачували до данас. Она чува праве и непролазне вриједности. На часовима вјеронауке дјеца се подстичу да боље разумију и његују односе са родитељима, породицом, пријатељима, свим људима и цијелом Божанском творевином. 

Блаженопочивши Митрополит Амфилохије

Катихетски одбор Митрополије црногорско-приморске