Петар Балабан – јуниорски шампион свијета у класичној хармоници

Петар Балабан – јуниорски шампион свијета у класичној хармоници

Црна Гора свједочи тренутку који ће остати забиљежен у њеној музичкој историји. Петар Балабан, ученик четвртог разреда Умјетничке школе за музику и балет „Васа Павић“ Подгорица, из класе проф. Мирослава Илића, освојио је најпрестижније свјетско такмичење хармоникаша – Coupe Mondiale.

Такмичење је окупило најбоље младе хармоникаше из цијелог свијета па се ове године, у јуниорској категорији такмичио 21 хармоникаш из: Италије, Русије, Њемачке, Кине, Србије, Казахстана, Сјеверне Македоније, Украјине, Португала и Црне Горе.

„Петар је својим тријумфом уписао Црну Гору на мапу свјетских музичких достигнућа. Захваљујући успјеху нашег ученика Петра Балабана и његовог ментора, професора хармонике Мирослава Илића, први пут у историји (од кад се хармоника као инструмент изучава у музичким школама у Црној Гори) наша земља има јуниорског шампиона. Овај историјски тренутак представља велики искорак за црногорску музичку сцену и отвара врата будућим генерацијама младих музичара“, саопштено је из школе „Васа Павић“.

На 77. Coupe Mondiale, одржаном од 6. до 10. септембра у Цастелфидарду, Италија, Петар је побиједио у двоетапној категорији Junior Coupe Mondial, свирајући изразито захтјеван получасовни програм

„Са просјеком од 24,19 бодова од могућих 25, постигао је најбољи резултат у јуниорској категорији у посљедњих неколико година“, с поносом истичу у овој музичкој установи, уз подсјећање да су жири, састављен од еминентних стручњака из свијета хармонике: Миљан Бјелетић (Србија), Кристел Лаас (Естонија), Руеди Мартy (Швајцарска), Сергиу Мирзац (Молдавија), Јоханнес Муензнер (Аустрија), Олга Папп (Мађарска), Пиетро Роффи (Италија), Марко Стојановић (Босна и Херцеговина) и Повилас Великис (Литванија).

Поред Петра Балабана, како је саопштено из школе, Црну Гору су на такмичењу представљали и Павле Ђурић, ученик трећег разреда средње школе у класи професора Саве Вујачића и Лазар Јањушевић који је ове године завршио средњу школу у класи професора Мирослава Илића, сада је студент у класи професора Предрага Јанковића. Обојица су наступили у Мастерс категорији, гдје је Лазар освојио 8. мјесто, а Павле, као најмлађи такмичар у овој категорији, 25. мјесто од укупно 33 такмичара.

Овогодишњи делегат Црне Горе на конгресу који се одржавао у склопу такмичења, била је проф. хармонике, Тијана Илић.

„Одлазак ученика и ментора на такмичење финансирало је Министарство просвјете, науке и иновација Црне Горе. Подршка Министарства има непроцјењив значај за развој младих музичара у кључним тренуцима њиховог образовања“, поручију из Умјетничке школе за музику и балет „Васа Павић“.

Петар Балабанј униорски шампион свијета у класичној хармоници је син о. Игора Балабана и наше колегинице протинице Оливере.

Нашем Петру све честитке и жеље за још много успјеха!

459122890_1092732026185378_5772212429054421067_n

Весна Девић
Фото: Умјетничка школа „Васа Павић“ / Фејсбук