Обиљежавање Дана Српског Јединства у Манастиру Савина

Обиљежавање Дана Српског Јединства у Манастиру Савина: Разговор са Игуманом Манастира Савина Јеромонахом Макаријем

Име: 14.09.2024-Iguman Makarije o 15. septembru danu srpskog jedinstva; Опис: Обиљежавање Дана Српског Јединства у Манастиру Савина Тип: audio/mpeg

Отац Макарије савинскиУ сусрет обиљежавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе, као и годишњице пробоја Солунског фронта, радио “Светигора” је имао част да угости игумана манастира Савина, јеромонаха Макарија.

У инспиративном разговору, отац Макарије је истакао значај овог празника за српски народ и важност духовног јединства у времену када се одаје почаст херојима из прошлости.

 

Духовни значај Дана српског јединства

На почетку разговора, отац Макарије је честитао црквену Нову годину и нагласио важност овог духовног празника. “Овај дан симболизује нови почетак за све нас, прилику да подвучемо црту у свом животу, преиспитамо себе и кренемо у нове духовне победе за Христа и свету цркву,” рекао је о. Макарије.

Посебно је истакао симболику пробоја Солунског фронта и значај Српског јединства: “Овај дан је добро изабран као Дан српског јединства, јер је наш народ у Првом свјетском рату показао снагу и храброст која је донијела превласт на бојном пољу. Управо те вриједности, које су носили наши преци, треба да буду темељ на којем градимо наш свакодневни живот.”

Хришћанска етика српске војске

Јеромонах Макарије се осврнуо на неизбрисиве примјере храбрости и морала српске војске током и након пробоја Солунског фронта. “Српска војска, упркос тешким условима, никада није показивала непоштовање према другима, чак ни у тренуцима када је гладовала на острву Крф. Нема записа о крађама или насиљу према локалном становништву – то је сведочанство моралне чврстине и хришћанске вјере тих људи.”

Додао је да су српски војници, упркос бројним жртвама и искушењима, остали посвећени циљу – повратку у своју домовину. Жеља за слободом и повратком кући била је главни мотив и кључна снага која је омогућила пробој Солунског фронта и ослобађање Србије.

Позив на заједничку молитву и сјећање

Отац Макарије је најавио свету литургију и помен родољубима из Боке који су положили животе у Балканским ратовима и Првом светском рату, која ће бити одржана 15. септембра у манастиру Савина.

Закључујући разговор, отац Макарије је подсјетио на значај хришћанског јединства као суштине овога празника. “Истинско јединство се налази у Христу и љубави према ближњима. То је једина вриједност која остаје вјечна, док овај пролазни свијет нестаје.”