Здравко Касалица

Адвокат Бојић: Хапшење Македонке и Здравка Касалице не може се правом и законима објаснити

Предсједник Синдиката одбране Војске Црне Горе Здравко Касалица и његова супруга адвокат Македонка Касалица ухапшени су јуче у Подгорици, саопштио је адвокат Владан С. Бојић.

Бојић је навео да је брачни пар Касалица “неосновано лишен слободе синоћ након претреса адвокатске канцеларије Македонке Касалице, изузимања списа, рачунара, уређаја и њихових саслушања у својству грађана”.

“Стављено им је на терет нешто као утаја пореза и фасцинирајуће ступидно конструисано прање пара преко суда. Наиме, колегиница је успијевала у бројним споровима заступајући разне запослене против државе”, навео је Бојић.

Он је рекао да је Македонки Касалици, којој је нарушено здравље, позлило након претреса адвокатске канцеларије “па је прије саслушања интервенисала Хитна помоћ, а након вишечасовног саслушања, одмах по лишењу слободе, полиција ју је пребацила у Ургентни центар”.

“Предсједник СО ВЦГ Здравко Касалица је молио да њега ухапсе умјесто његове супруге, да га лишавају слободе невиног, да зна зашто то чине: зато што је Србин; зато што је неизмерно привржен прогоњеној СПЦ за коју је спреман да жртвује и свој живот. Након што су му руке везали лисицама, изрекао је: Ноћас сте сахранили патриотизам у мени према оваквој Црној Гори, којој сам часно служио цијели свој живот”, казао је Бојић.

Даље је казао да према његовом мишљењу “у радњама и околностима који су им стављени на терет, нема ничега што би могло представљати биће ма којег кривичног дјела”.

“Тзв. задржавање је одређено без икаквог смисла и елементарне логике, а о праву, неозбиљно би било ма шта умјесно проговорити”, рекао је Бојић.

Он сматра да је хапшење Македонке Касалице било само провидан параван за хапшење Здравка Касалице.

“Онај ко је ово пројектовао није мислио ништа добро држави Црној Гори. Јако сам забринут што је овим репресивним чином Црна Гора неповратно одведена на погубну странпутицу, саму литицу општег понора. Све ово што се јуче и до поноћи дешавало не може се никаквим правом и законима објаснити”, закључио је Бојић.

Дарко Касалица казао је јуче “Вијестима”, након што је његова мајка приведена у СДТ, да су им полицајци рекли да је приводе због сумње у прање 1.600 еура, али да они знају да то није разлог њеног хапшења.

“Ми знамо да полиција није данас претресла канцеларију и одузела јој документацију и телефоне због тога, већ зато што мој отац Здравко Касалица са колегама из војске прикупља потписе за одбрану светиња, који ће сјутра бити предати Митрополији црногорско-приморској. На том списку су и активни и пензионисани припадници војске и Министарства одбране. Мисле да ће мој отац поклекнути под оваквим притиском. Неће, он брани своје светиње, као што би бранио и светиње свих наших комшија”, рекао је Дарко Касалица.

Из врха Управе полиције “Вијестима” је речено да супружнике сумњиче за прање новца.

Здравко Касалица је један од неустрашивих бранилаца светиња у Црној Гори који је упркос притисцима остао дослиједан завјету својих предака. Први је припадник Војске који се јавно супротставио пријетњама начелника Генералштаба Војске Црне Горе да војницима није мјесто на литијама, тако што је на свом Фејсбук профилу написао: “Поздрав за народ мој и пријатеље. Видимо се у недељу, ако Бог да”.  Касалица је наставио да учествује у литијама а у недјељу, на Видовдан, био је и на молебну који је служен на Жабљаку.

В. Д.