Адвокат Велибор Марковић

Ако Уставни суд одлучи у корист Владе нема посла за Стразбур

Име: 13 06 2020 markovic; Опис: "13_06_2020_ markovic". Тип: audio/mpeg

Адвокат Велибор Марковић казао је за “Вијести” да Влада формално нема уставну надлежности да одложи примјену закона.

“Зато је парламент једини овлашћен да привремено суспендује, односно одложи примјену закона, с тим што Влада може да такав предлог поднесе парламенту на гласање”, објаснио је Марковић.

Он је подсјетио да је у члану 100 Устава наведено да Влада извршава законе, прописе и друге акте, доноси уредбе, одлуке и друге акте ради извршавања закона. То значи да Влада има једино овлашћење и законску обавезу да се стара о извршењу закона, односно да обезбиједи његову примјену, а не и да одлаже спровођење.

“Говорим формално-правно будући да би фактички било могуће да се између Владе и МЦП закључи једна врста протокола. Такав протокол имао би више политички карактер који би усљед озбиљности страна потписница морао произвести његово поштовање”, објаснио је.

Према његовим ријечима, ако би Уставни суд, у случају покретања иницијативе за оцјену уставности, оцијенио да су поједине одредбе Закона или Закон у цјелини неуставан, оне се више не би могле примјењивати.

“Међутим, ако Уставни суд утврди да је Закон уставан, нема правне могућности даљег оспоравања самог закона пред Судом за људска права у Стразбуру, већ би држава спроводећи закон могла да доноси појединачна рјешења, акте и они би могли након исцрпљивања правног пута пред црногорским правосуђем да буду предмет оцјене у Стразбуру.

Посебно на примјер ако је тим појединачним актима повријеђено једно од права и слобода прописаних Уставом и Европском конвенцијом о људским правима – а то је право на имовину и несметано уживање имовине”, рекао је адвокат.

Подсјећамо, јуче је премијер Душко Марковић саопштио да је на састанку са епископима СПЦ у Црној Гори предложено да се одложи примјена закона, на шта је Епископски савјет СПЦ у Црној Гори реаговао и казао да је на састанку најмање било говора о закона, а да су добили непримјерну понуду о реформи Цркве.

Свештеник Никола Пејовић рекао је за ТВ Вијести да понуда премијера Марковића и предсједника Мила Ђукановића није ништа ново у односу на оно што су и раније имали прилике да чују, нарочито приликом посјете европског комесара за проширење Оливера Вархељија Црној Гори.

“Ми смо тада јасно ставили до знања и међународној заједници, домаћој јавности и властима да је суспензија Закона за нас неприхватљива”, навео је отац Никола Пејовић.

“Вијести” су још у фебруару писале да је Вархељи у разговору са опозицијом рекао да му је Марковић саопштио да је Влада спремна да привремено одложи примјену, што су из Владе демантовали.