Цуце

Антицрквена акција полиције: Територија племена Цуца јутрос под опсадом полицијских снага

Данас, на Ивањдан 2020. г. (празник Рођења Светог Јована Крститеља) црногорска државна власт је извршила још један брутални удар на СПЦ, њено свештенство и вјернике. Територија племена Цуца нашла се јутрос под опсадом бројних полицијских снага које нијесу дозвољавале ни једном лицу, да из било ког правца, приђе Цуцама. Разлог је више него очигледан: спречавање свештенства Митрополије Црногорско-приморске да обави традиционалну Ивањданску службу у храму Св. Јована Крститеља на цуцком Бјелилу.

Велики цуцки црквено-народни сабор, који сваке године прати поменуту службу, унапријед је отказан због епидемије вируса (због које су, само пар дана раније, отказани молебни у свим црногорским градовима), али су свештеници, по устаљеном реду јутрос пошли ка Бјелилу да одслуже литургијску службу, без присуства грађанства. Међутим, у тој намјери их је спријечила црногорска полиција. Она није дозволила свештенику Гојку Перовићу да, у пратњи црквењака Славка Кривокапића (који је родом из Кућишта код Бјелила) изађе из Цетиња, нити свештенику Немањи Кривокапићу (чији су преци сахрањени пред поменутом црквом) да пође из Котора. Предсједник Црквене општине Никшић г. Ратко Кривокапић (такође поријеклом баш из овог краја) спрјечен је на излазу из Грахова ка Трешњеву.

Ова терористичка антицрквена акција полиције очигледно је координисана са медијском хајком која блати традицонални Ивандањски сабор. Тај сабор ево више од 10 година свога трајања окупља Цуце из свих крајева Црне Горе и има искључиво духовни карактер, а овдашњи провладини медији га приказују као политички и националистички скуп. Једна од занимљивости ове манифестације је управо та – да у њој службу служе искључиво свештеници из Катунске нахије: Кривокапићи, Перовићи, Биговићи, Пешикани и остали…

Према нашим провјереним сазнањима, данашњој полицијској репресији претходиле су теренске партијске активности ДПС, обилазак цуцких домаћинстава од стране њихових страначких активиста – вјероватно са циљем да се пред становништвом припреми оправдање за данашњи полицијску параду по Цуцама.

Оваквим поступањем државна власт је прекршила основне људске слободе, и то на неколико нивоа. Неутемељена забрана кретања слободних грађана по слободним путевима ове државе; спрјечавање домицилног цуцког становништва и свештенства да обавља вјерску службу у за то предвиђеним објектима; изазивање подјела и мржње међу рођацима и братсвеницима по принципу – ”трн у здраву ногу забадате”.

Оваквим властодршцима и њиховој правди одавно више не вјерујемо ”ни млијеко да је бијело” ако кажу, али ћемо, уздајући се у Бога, предузети све правне радње – да ово непочинство разобличимо, како више никоме не би пало на памет да мути народ по Цуцама, као што је, без успјеха, радила она несрећна баба из Бара, описана у ”Горском вијенцу” овим ријечима, баш једнога Цуце:

”Причаћемо, а имамо доста!

Проста сабља по сто путах турска

Од Косова која нас сијече

При злу томе, ако је истина.

Па се народ цио помутио,

Нико не зна шта хоће да ради;

Промрзјело све једно на друго.”

 

Фотографије са ранијих црквено-народних сабора: