Arhiepiskop Makarije

Arhiepiskop Makarije: Jerusalim nikada neće priznati ni jednu Crkvu u Crnoj Gori osim Mitropolije crnogorsko-primorske

U produkciji Radio Svetigore na društvenim mrežama održana je još jedna, dvadeset sedma po redu „Internet litija“. Novo onlajn sabranje protiv antiustavnog i diskriminatorskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti poveo je Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskog katarski g. Makarije, jerarh Jerusalimske patrijaršije.

„Jerusalimska patrijaršija prepoznaje samo jednu Crkvu u Crnoj Gori – Mitropoliju crnogorsko-primorsku i druge eparhije SPC u Crnoj Gori“, rekao je Visokopreosvećeni Arhiepiskop Makarije, dodavši da je to uvijek bio stav najsvetije Crkve u Svetom gradu Jerusalimu i da se to se nikada neće promijeniti.

Vladika Makarije je prokomentarisao današnje izjave predsjednika Đukanovića, rekavši da nema osnova da on, kao sekularni vladar, pokreće inicijativu za formiranje nove Crkve.

„Nezamislivo je tako nešto, naročito imajući u vidu da predsjednik koji predlaže nešto tako važno za Crkvu nije ni hrišćanin, niti član Crkve“, sa čuđenjem je prokometarisao ovaj ugledni arhijerej najsvetije Crkve Groba Gospodnjeg, ističući još jednom da to ni u kom slučaju nije njegova nadležnost.

Arhiepiskop Makarije naglašava da ovo nije samo njegov lični stav.

„Ovakav stav potvrdio je Njegova svetost jerusalimski Patrijarh Teofilo III, ponovio i prilikom svog boravka u Crnoj Gori kada je osveštao Hram Svetog Jovana Vladimira u Baru“, podsjetio je vladika Makarije, posebno akcentujući lični autoritet Mitropolita Amfilohija u Jerusalimu. „Patrijarh Teofilo mnogo puta je naglasio da podržava Mitropolita Amfilohija“, naročito je naglasio vladika Makarije.

Katarski vladika je još govorio o autoritetu našeg Mitropolita Amfilohija.

„Mitropolit Amfilohije je poznat u čitavom pravoslavnom svijetu“, rekao je vladika Makarije, dodavši da je svoj ugled stekao naročito kao veliki teolog i profesor mnogima.

„Svi episkopi Jerusalimske crkve poznaju i poštuju Mitropolita Amfilohija. Jerusalimska patrijaršija podržava Mitropolita Amfilohija bez ikakave druge pomisli“, rekao je Njegovo visokopresoveštensvo Arhiepiskop katarski g. Makarije gostujući u 27. Internet litiji.

đakon Pavle Božović