Архимандрит Данило (Павловић) Игуман Житомислићки

Архимандрит Данило (Павловић) Игуман Житомислићки

Архимандрит Данило (Павловић) Игуман Житомислићки најављује прославу храмовске славе ове Светиње- празника Благовијести и отварање музеја у овој Светињи

Име: 05.04.2019 o. Danilo Zitmislic; Опис: Манастир Житомислић код Мостара прославиће на празник Благовијести храмовску славу Тип: audio/mpeg

Манастир Житомислић код Мостара прославиће на празник Благовијести у недјељу 7. априла 2019. године храмовску славу. Тог дана ће бити отворен музеј у којем ће бити изложена вриједна манастирска ризница, враћена након 27 година у ову светињу, а чини је збирка икона и умјетнина која је међу три највеће у БиХ.

Свету Архијерејску литургију са почетком у 9 часова служиће Његово преосвештенство Епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

Овај догађај је за наш Радио најавио Игуман ове Свете обитељи Архимандрит Данило (Павловић) који је говорио и о историјату и онбови ове Светиње.

У музејској поставци коју ради професор доктор Љиљана Шево, налази се педесетак икона из периода од 16. до 18. вијека – дјела српских, итало-критских и руских аутора.

Осим икона, манастир посједује и шест јако вриједних књига, од којих су пет рукописи, а најстарија датира из 14. вијека.

У музеју ће бити постављена и збирка сребрених предмета за црквену употребу, углавном из 17. вијека.

У подне ће бити отворен музеј, у којем ће бити изложена вриједна манастирска ризница, коју су 1992. године спасиле монахиње овог манастира.