Arhimandrit Sava Janjic

Arhimandrit Sava Janjić: Vratimo se domu Oca našega

Ime: 24.02.2019 Otac Sava Janjic Podgorica; Opis: Arhimandrit Sava Janjić Tip: audio/mpeg

U drugu pripremnu sedmicu pred Časni post, u Nedjelju bludnog sina, u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici služena je Sveta litrugija kojom je načalstvovao arhimandrit Sava Janjić, iguman manastira Visoki Dečani uz sasluženje protojereja-stavrofora: Dalibora Milakovića, protojereja: Miladina Kneževića, Mirčete Šljivančanina i Branka Vujačića, jereja Leke Vujisića i protođakona Vladimira Jaramaza.

Nakon pročitanih začala iz Apostola i Jevanđelja, arhimandrit Sava u svom pastirskom obraćanju govorio je o suštini pročitane jevanđelske priče o bludnom sinu, koja nas poučava o tajni grijeha, ali i tajni pokajanja i praštanja:

Protojerej Mirčeta Šljivančanin je u ime sveštenog bratstva Sabornog hrama i vjernog naroda, zablagodario Arhimandritu Savi na molitvi i pouci, ali, pre svega zablagodario je na blagoslovu Svetoga kralja Velikomučenika Stefana Dečanskog, posebno blagodareći na svjedočenju Krsta (raspeća) i Vaskrsenja Gospodnjeg na raspetome Kosovu i Metohiji od strane Preovećenog Episkopa raško-prizrenskog g. Teodosija, kao i  sveštenstva i monaštva i cijele Bogom spasavane Eparhije raško-prizrenske.

Otac Mirčeta je poželio da Bog da snage svima da i dalje hrišćanski i ljudski čine i svjedoče krst i vaskrsenje kao i do sada. Poručio je da je zajednica hrišćanska u Crnoj Gori sa njima i da smo svi jedno u Hristu i da ćemo tako ostati i opstati.

Arhimandrit Sava je izrazio duboku zahvalnost na brizi, podršci i radosti koju u svakom smislu Crkva i zajednica crkvena sa ovih prostora pruža raspetoj Eparhiji raško-prizrenskoj, poručivši da će se sve bure, oluje i iskušenja prebroditi zajednicom u Hristu, te da nam tako i valja hoditi ka domu očinskom – Carstvu Oca, Sina i Svetoga Duha.