Banjska Slava

FOTO: KoSSev

Arhimandrit Stefan u Banjskoj: „Čuvajmo svoju vjeru, obraz, ime i narod“

Ime: 12.11.2019 Slava manastira Banjska; Opis: Čuvajmo svoju vjeru, obraz, ime i narod Tip: audio/mpeg

Manastir Banjska, drevna svetinja koja se polako obnavlja, zadužbina kralja Milutina i njegovo grobno mesto, iako u prošlosti više puta rušena, danas je svečano proslavio svoju ktitorsku slavu Svetog Kralja

Svetu Liturgiju služio je arhimandrit Stefan (Milenković) iguman manastira Zočište, uz igumana Banjske oca Danila i sasluženje prota iz hrama Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici i Vasilija Ostroškog u Leposaviću, preneo je portal KOSSEV.

Arhimandrit Stefan je u besedi podsetio sabrane na dela kralja Milutina, ali i ono gde su Srbi kao narod, kako je rekao, podbacili, ne uspevši da njegovu zadužbinu, manastir Banjsku do danas obnove.

Poručio je da za to nema izgovora, da nijedno vreme za hrišćane nije bilo lako, a da je upravo Kralj Milutin ostavio u amanet poruku da „čuvamo svoju veru i da time čuvamo svoj obraz, ime i narod“.

„Naše svetinje jesu naše lađe u kojima mi plovimo kroz ovo životno more. Mnogo je bura na ovom moru danas, ali su naše svetinje, naše crkve – lađe koje nas spasavaju, brodovi spasenja i to je ono što su nama sveti preci ostavili. Drugi narodi imaju ogromne zamkove, tvrđave kule i gradove, a mi imamo naše svetinje. One govore o nama. To smo mi“, rekao je za portal KOSSEV iguman manastira Banjska otac Danilo, koji je i uputio poruku verujućem narodu: „Nismo sami, Bog je s nama uvek u svim vremenima, tako je i danas. Opstaćemo i ostaćemo na ovim svetim prostorima, molitvama naših svetih predaka, sv. Kralja Milutina, sv. Kralja Stefana Dečanskog”.

Manastir Banjska sagrađen je u 14. veku, a prema dostupnoj arhivi, bio je čak i najznačajniji srpski manastir pre svog prvog postradanja u 15. veku kada je oštećen u požaru. Potom je, veruje se, zapusteo, da bi u 19. veku, sve do Prvog svetskog rata – bio pretvoren u džamiju.

Ktitor manastira, Sveti Kralj Milutin, sem što je bio jedan od najmoćnijih srpskih vladara u srednjem veku, bio je i ktitor i pomagač desetine manastira i crkava na Kosovu i Metohiji, u centralnoj Srbiji, Makedoniji, Grčkoj, Bugarskoj, na Sinajskoj gori, Svetoj gori i u Albaniji, ali i dobročinitelj. Za svaku godinu svoje vladavine, kralj Milutin podigao je po jedan hram i manastir, ukupno njih četrdeset. Najnovija obnova manastira započela je 15. avgusta 2004., kada je, posle 520 godina, liturgiju sa arhijerejima služio patrijarh srpski Pavle. Radovi na konacima, koje je finansirala Kancelarija za Kosovo i Metohiju, počeli u proleće 2015. godine.