Арно Гујон на Белависти

Арно Гујон посјетио Цркву Светог архангела Михаила на Белависти

Директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Републике Србије г. Арно Гујон са сарадницима посјетио је данас Цркву Светог архангела Михаила на Белависти у Хецег Новом.

Познатог хуманитарца, оснивача невладине организације “Солидарност за Косово”, дочекали су протојереј-ставорфор Обрен Јовановић, архијерејски намјесник херцегновски, протојереј Никола Тодоровић, старешина храма на Белависти, и јеромонах Макарије, игуман манастира Савина. Након што су драгим гостима, господину Гујону и његовим сарадницима, пожељели добродошлицу, оци су их упознали са историјатом храма који ове године слави 110 година од освећења.

Црква Светог архангела Михаила на Белависти налази се на главном тргу Старог града у Херцег Новом, који носи назив Херцега Стефана, али је познатији као Белависта, што значи “предиван поглед”. Црква је подигнута у вријеме аустроугарске управе над градом (1911), на мјесту на којем су се налазили остаци некадашњег храма, који је као своју задужбину подигао Херцег Стефан. Урађена је по пројекту архитекте Милана Карловца и представља мјешавину византијског, готског и барокног стила градње.

У спомен на ову посјету у име домаћина прота Обрен Јовановић, архијерејски намјесник херцегновски, уручио је великом пријатељу нашега народа г. Гујону скроман дар црногорску капу, пожељевши му на тај начин и симболичну добродошлицу.

Господин  Арно Гујон са сарадницима сјутра ће посјетии манастир Савина, за који је Свети владика Николај написао: “Сва је Бока лепа, сваки је кутић њен за дивљење, али једно је место најлепше, једно је уточиште најсветије, на једноме неголемом простору усредсредио је Творац Света све лепоте природне. То место, тај мали Едем, јесте манастир Савина.”

Весна Девић