Litija

Barska Litija Svetog Jovana Vladimira

Ime: 05.06.2019 Litija Bar; Opis: Barska Litija Svetog Jovana Vladimira Tip: audio/mpeg

Svečanom prazničnom Litijom, koja je, predvođena Episkopom buenosajreskim i južno-centralnoameričkikm g. Kirilom, sinoć prošla ulicama Bara završena je ovogodišnja crkvena manifestacija „Dani Svetog Jovana Vladimira“.

Litija, u kojoj je bilo mnogobrojno sveštenstvo i vjerni narod grada pod Rumijom kretala se centralnim gradskim ulicama od sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira i nazad.

Litija 2Po povratku pred hram sabrane je prvo pozdravio paroh danilovgradski protojerej Željko Ćalić je rekao da ovaj dan pripada onim danima koji se sakupljaju u životu za najskupocjeniju riznicu.

„To su najljepši dragulji našega života, kad imamo blagoslov da u njima učestvujemo i budemo svjedoci takvih dana koje je stvorio Gospod. Zaista je, po riječi proročkoj, pred Bogom hiljadu godina kao jedan dan, a jedan dan kao hiljadu godina. Evo, to potvrđuje i današnji sabor svih vas, narode Božji. Iako je Jovan Vladimir živio prije više od hiljadu godina, onaj duh koji diše gdje hoće, kako kaže Sveto pismo, je isti onaj duh koji danas diše sa nama“, kazo je on.

Otac Željko je dodao da je Bar divan grad, najviše zbog toga što ima Svetog Jovana Vladimira.

„Njega poštuju sve tri vjere zastupljene u ovome gradu. S pravom, jer svetitelj Božji – to je novo Jevanđelje, to je mali Bog po blagodati. I on se izdiže iznad svih slabosti, iznad svih ograničenja ovoga svijeta. To nam potvrđuje i ovaj sabor, koji nas, posle više od hiljadu godina podsjeća na Svetog Jovana Vladimira kao na svjedoka upravo te istine“, poručio je paroh danilovgradski.

Arhijerejski protoprezviter barski i starješina barskog sabornog hrama protojerej-stavrofor Slobodan zeković na kraju je zablagodario Episkopu Kirilu, svim sveštenicima i svim učesnicima ovog slavlja.

Na kraju su na platou ispred hrama djeca iz KUD-a „Sveti Jovan Vladimir“ sa svojim vršnjacima iz Kragujevca i članovima barske škole vjeronauke priredila praznični program.

Radosav Rajo Vojinović

Galerija fotografija-link