Litija Berane

Berane: Naše litije su simbol vječnoga života i puta ka Carstvu nebeskom

Ime: 06. 03. 2020 LITIJA BERANE OTAC PAJSIJE; Opis: Naše litije su simbol vječnoga života i puta ka Carstvu nebeskom Tip: audio/mpeg

Sveštenstvo i vjerni narod krenuli su danas u 17 časova u molitveni hod od Hrama Svetog Simeona Mirotočivog u centru Berana do manastira Đurđevi Stupovi, katedralnog manastira Eparhije budimljansko-nikšićke, gdje je odslužen moleban.

Prisutnim Berancima slovom besjede se obratio sabrat manastira Đurđevi Stupovi jeromonah Pajsije (Đerković) koji je istakao da kada bi mu neko tražio da naslika ikonu na temu spasenja ljudi naslikao bi je kao jednu od litija. „I kao što je bogataš ostavio svoje bogatstvo a siromah svoje siromaštvo, hode jedan pored drugog samo sa ikonama u ruci ka svetinji Božijoj. Čovjek živi i radi koristeći dobra koja mu je Bog dao a kada shvati da je došlo vrijeme da sve ostavi uzima samo ikonu kao čuvara i ide ka vječnosti. Čovjek kada ostavlja svoj dom tuguje i okreće se prema njemu sve dok mu potpuno iz vida ne iščezne. A kada ide ka Carstvu nebeskom on pjeva i raduje se baš kao što i mi pjevamo i radujemo se dok hodamo u litiji. Vaistinu su ove naše litije simbol vječnoga života i puta ka Carstvu nebeskom gdje narod svojom slobodnom voljom uzima učešće ne iz prinude ili iz materijalne koristi. Ta slobodna volja je pečat koja svjedoči njenu blagodatnu moć“ istakao je na kraju otac Pajsije.