Бијело Поље

Бијело Поље: Да је вјечна праведна и истинска Црна Гора

Име: 06. 03. 2020 LITIJA BIJELO POLJE OTAC MILAN STANISIC; Опис: Да је вјечна праведна и истинска Црна Гора Тип: audio/mpeg

У Цркви Светих Апостола Петра и Павла и овог четвртка служен је Молебан Пресветој Богородици, након којег су вјерници кренули у свенародну литију градским улицама, која се кретала до манастира Светог Николаја у Никољцу. Град Бијело Поље и вјерни народ су имали посебан благослов Пресвете Богородице из Светог града Јерусалима чија Света икона је предводила вечерашњу литију.

Бесједећи пред окупљеним вјерницима протојереј Милан Станишић, парох сутивански, казао је да се у Бијелом Пољу, као и у другим градовима широм Црне Горе, “окупљамо већ трећи мјесец у одбрану светиња, али и свугдје гдје живе православни, који нам, својим окупљањима, пружају подршку”.

„И нећемо одустати док год буде потребно, јер немамо право на то. Немамо право да одустанемо због својих предака и потомака. Нико нема право да остане нијем, незаинтересован у ситуацији када је наша вјера у опасности. Нема на то право ни владар, ни свешетник, ни војник, ни земљорадник, ни обичан бескућник. Сви ми морамо дићи свој глас, јер ако ми то не учинимо, камење ће проговорити“, казао је отац Милан.

Парох сутивански је додао да истовремено треба да имамо на уму да се налазимо у Часном и Великом васкршњем посту, када се спремамо да постом и молитвом, дочекамо највећи празник наше свете вјере – Васкрсење Христово.

“Треба будемо да посебно пажљиви, обазриви и достојанствени, као што смо то били и до сада, да ни једним својим гестом не допринесемо да дође до неког инцидента, већ да наше литије буду мирне и достојанствене, како и приличи православним хришћанима. Сабрани смо не само овдје, већ и у свим градовима и шаљемо дивну слику из наше малене Црне Горе која обилази читав свијет“, подсјећа отац Милан.

Напомиње да је васкрсла вјeра у нашем народу, који мирним протестним шетњама изражава незадовољство због овог закона, који је дискриминаторски и који нас је подијелио и због којег се окупљамо.

“Ми волимо нашу државу, нећемо да је рушимо, већ ћемо сви заједно да је градимо, да би нам била још љепша и боља за све становнике, не само за православне хришћане. И ми кажемо да је вјечна Црна Гора, али да је вјечна праведна и истинска Црна Гора, Његошева, Светог Петра Цетињског и Светог Василија Острошког, која свима нама треба да буде мајка, а не некима маћеха. Престанимо да етикетирамо једни друге, већ пружимо руку и опростимо једни другима, јер су ово дани опраштања и помирења и дани покајања. Да из овог поста изађемо као бољи људи“, рекао је отац Милан Станишић, између осталог, на бјелопољској литији.