Kosare

Ratnici sa Košara

Bitka na Košarama još traje

Ime: 09.06.2018 O. MIJAJLO BACKOVIC O BICI NA KOSARAMA; Opis: Bitka na Košarama još traje Tip: audio/mpeg

Predsjednik Udruženja veterana 63. Padobranske brigade u Crnoj Gori sveštenik Mijajlo Backović govori o slavnoj bici na Košarama i NATO agresiji na našu zemlju

Na današnji dan (9. juna) prije 19 godina NATO agresori su u okviru akcije “Milosrdni anđeo” izveli posljednje napade na ciljeve po teritoriji tadašnje državne zajednice Srbije i CrneGore, nakon čega je Kosmet ostao bez više od 200.000 Srba.

U proteklih 19 godina Kosmet je ostao bezviše od 200.000 Srba, a očišćeni su i, što je najpogubnije, i dalje se prazne srpski prostori na Kosmetu. Istovremeno, toliko najavljivani organizovani povratak za koji se zalažu međunarodni zvaničnici sveden je na promile.

Jedna od najherojskijoj priča iz tog stradanja našeg naroda bila je čuvena bitka na Karauli Košare.

Prve borbe na karauli Košare, u rejonu Juničkih planina otpočele su marta 1998. godine, dok je u septembru 1998. ostalo 110 graničara VJ na karauli.

Najžešći okršaji sa agresorima odnosno velika kopnena invazija na našu domovinu dogodili su se 9. aprila 1999. godine na Veliki petak. U tim krvavim borbama na jugoslavensko-albanskoj granici na braniku otadžbine poginulo je preko 100 golobradih mladića uzrasta 18-24 godine.

O tome smo razgovarali a sveštenikom Mijajlom Backovićem koji je, kao pripadnik 63. Padobranske brigade, bio učesnik ratnih zbivanja na Kosovu 1998. i 1999. godine.