Блага Марија прослављена у храму под Горицом

Блага Марија прослављена у храму под Горицом

Име: 04.08.2022-Sveta Marija Magdalina-otac Mileta Kljajevic; Опис: Блага Марија прослављена у храму под Горицом Тип: audio/mpeg

Празник Свете равноапостолне Марије Магдалине – Благе Марије, прослављен је литургијски у подгоричкој Цркви Св. Ђорђа.

Светим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј-ставрофор Милета Кљајевић уз саслужење протојереја-ставрофора Драгана Станишића.

На литургијске возгласе, одговарали су појци Цркве Св. Ђорђа, праћени протиницом Душком Станишић.

Након прочитаног јеванђелског зачала, словом поуке сабранима у храму Господњем обратио се, началствујући свештенослужитељ, прота Кљајевић, подсећајући присутне на податак да је данашња светитељка рођена у палестинском селу, Магдали, по коме је и добила име.

,,Исцјеливши је од духовне болести, Марија Магдалина, постала је једна од најревноснијих ученица Исуса Христа, пратећи Га и слушајући – за све вријеме проповиједи Његове“ – указао је прота, подсјетивши да је такође била међу женама које су Га пратиле и када је вођен на распеће, када су се ученици Христови од страха разбјежали.

,,Трећег дана по распећу, пришла је гробу Његовом, са спремљеним мирисима да помаже тијело Христово; не нашавши Га у гробу о томе је обавестила ученике Његове“ – казао је отац, додавши да је прва чула анђелски глас, који јој је објавио да је Христос Васкрсао те је тако прва донијела вијест апостолима о радосном догађају Васкрсења Христовога; прва је, такође, видјела Васкрслог Христа.

Отац је даље поучио да је по Вазнесењу Христовом, проповиједала Јеванђеље по Јерусалиму и околним покрајинама и тако многе душе привела Христу Господу.

,,Кад је дошла у Рим, предала је цару Тиберију црвено јаје уз усклик Христос Васкрсе – тај поступак је натјерао цара да саслуша одушевљену проповијед данашње светитељке о Васкрслом Христу; гдје га је толико својом причом освојила да је наредио смењивање Пилата са положаја управитеља.“

Прота је затим подвукао да је сам Тиберије повјеровао у Христа и предложио Сенату, да Га прогласе као новога Бога, али Сенат то није усвојио; при чему је издао указ, по коме свако ко буде вријеђао хришћане биће кажњен.

,,Из Рима отишла је у Ефес, и помагала Јеванђелисту Јовану на утврђивању хришћанства, гдје је свој земни живот и завршила.“

Отац је подсјетио да су у 9. вијеку, за вријеме владавине цара Лава VI, мошти ове угоднице Божије пренијете у Цариград и смјештене у цркву манастира четвородневног Лазара.

“Римокатоличка црква тврди да су њене мошти у Риму, што није искључено, да су током крсташких ратова, тамо и пренијете. Но, обе Цркве, Православна и Римокатоличка је прослављају као Свету равноапостолну Марију Магдалину, Благу Марију” – закључио је отац, у својој бесједи у подгоричком храму.

Сви они који су се припремали за примање Свете тајне причешћа, приступили су Светој чаши.

Заједничарење свештенослужитеља и парохијана, настављено је по устаљеном обичају, у Светогеоргијевском дому.

viber_slika_2022-08-04_15-26-08-444

Елза Бибић