посјета хиландарског игумана Методија Цркви Светог Георгија

Благословена посјета хиландарског игумана Методија Цркви Светог Георгија под Горицом

Након учешћа у свечаном чину увођења Његовог високопреосвештенства Митрополита црногорско-приморског г.  Јоаникија у трон митрополита црногорско приморских, у вечерњим часовима 5. септембра, Високопреподобни игуман Свете царске лавре Хиландара, архимандрит Методије, посетио је древни Храм Светога великомученика Георгија под Горицом у Подгорици.

Високопреподобног ахимандрита Методија дочекало је свештеничко братство Храма Светог Ђорђа, на челу са његовим старешином, протојерејем Мирчетом Шљиванчанином, и верним народом који се спонтано сабрао.

Након обиласка храма и поклоњења светињама које су похрањене у њему (честици моштију Великомученика Георгија, Св. Стефана Троношкога и делићу моштију Св. Серафима Саровскога), старешина ове светиње, прота Мирчета Шљиванчанин, уваженог госта архимандрита Методија, поздравио је речима добродошлице:

“Драги оче игумане Методије, Царске лавре Хиландара, у име нашег свештеничког братства и у име нашег вјерног народа – изражавамо посебну радост и благодарност Богу зато што сте Ви посјетили овај наш древни храм, који је стар хиљаду година и који памти вријеме и колијевку онога који је саздао манастир Хиландар и чији гроб се налази у манастиру Хиландару. И овај храм је управо од времена Стефана Немање, односно Св. Симеона Мироточивог, постао православан. Постао је једно са Св. градом Јерусалимом, са Светом Гором Атонском и зато је Ваш долазак историјски, овдје. Ми немамо неких свједочанстава да ли је неки игуман манастира Хиландара овдје долазио, али сигурно да су увијек вјерни људи из Подгорице и свештеници гледали пут манастира Хиландара, знајући да је прво крштење овдје примио, онај који је ктитор манастира Хиландара. И зато Вам од срца благодаримо што сте овдје са нама баш у овај дан, који је историјски дан за нашу Митрополију – када је било Устоличење нашег новог Митрополита г. Јоаникија – у коме сте Ви са радошћу заједно са нама учествовали, као што сте увијек са нама у свим великим догађајима и радостима и свим важним тренуцима живота наше Митрополије, и за вријеме Високопреосвећеног Митрополита  Амфилохија, блаженопочившег, а ево и сада када смо устоличили новог Митрополита.

Хвала Вам од срца. Благословите нас! Молите се Богу за нас да и ми останемо на путу Светога Симеона и Светога Саве и да тако узрастамо у благодати Христовој, у мјеру раста висине Његове.

Хвала Вам и благословите нас и са о. Нектаријем који је овде с нама данас. То је заиста за нас велика радост!“

Након ове поздравне речи, сабранима се обратио игуман Методије:

“Благодарим пуно, драги оци, драга браћо и сестре на овом дочеку. Заиста овај храм је доказ како је вековна веза града Подгорице и нашег манастира Хиландара – а преко њега и веза са целом Светом Гором. Ја имам обичај да кажем, да се Подгорица, и посебно овај део града, хвале колевком и пеленама Преподобног Симеона, односно тадашњег малог Немање, а манастир Хиландар се хвали његовим чудотворним и мироточивим гробом. И то је довољна веза да будемо увек заједно у молитви, у духу, и надамо се да ће молитвама Преподобног Симеона Мироточивог и овај град и цела Црна Гора, која пролази кроз многа искушења већ деценијама, ево и данас смо видели, издржати на путу Преподобног Симеона и његовог сина Светог Саве и других светитеља, који су наставили њихова велика дела (а који су се прославили и на овим местима) и да ћете долазити у манастир Хиландар, и ви и браћа поклоници, а ми ћемо се исто трудити да дођемо код вас.

И желим да подвучем и овога пута – да је заиста овде нешто посебно што издваја Митрополију, а то је неки осећај заједништва међу свештенством.  И тако сам неколико пута хтео да нагласим, да имам осјећај да кад дођем овде код вас, као да се дође на Светој Гори на неком уређеном општежићу где су сви монаси онако као једна породица. Тако се овде код вас осећамо лепо и желимо вам да тако и остане и да чувате то заједништво, јер вам је потребно, јер је потребно овом народу – тако ћете бити јачи. Прилика је и да честитамо на избору и на устоличењу данас новог Митрополита (и нама добро познатог који је долазио на Свету Гору) и надамо се да ћете предвођени њиме духовно, и даље радити ваше најважније дело на њиви Господњој.

Хвала Вам пуно и да буду молитве Преподобног Симеона Мироточивог са свима нама. Амин!“

Након обиласка храма, поклоњењу светињама које су у њему похрањене и обиласка црквене порте, игуман Методије је у Светогеоргијевском дому, наставио заједничарење са свештенством и верним народом и том приликом говорио о животу у манастиру Хиландару, на Светој Гори, и одговарао на питања свештеника и верника.

Елза Бибић