Blagoveštenjska svetkovina u manastiru Ćelije

Blagoveštenjska svetkovina u manastiru Ćelije

Ime: 07. 04. 21. BLAGOVIJESTI U CELIJAMA VALJEVSKIM; Opis: Blagovijesti u manastiru Ćelije Tip: audio/mpeg

Bdenije uoči Blagovijesti u manastiru Ćelije ove godine služili su protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović, sveštenik Darko Krunić i đakon Aleksandar Panić.

Jutros prije Liturgije po blagoslovu igumanije mati Glikerije, mošti oca Justina prenesene su u novi hram gdje je služena liturgija, povodom praznika Blagovijesti.

Liturgijom je načalstvovao iguman manastira Lelić otac Georgije Mićić, uz sasluženje brojnog sveštenstva iz eparhije valjevske, kao i gostiju iz Crne Gore. Sasluživali su i protojerej-stavrofor Miraš Bogavac iz Bijelog Polja i protojerej Predrag Šćepanović, koji je preko dvadeset godina sa blaženopočivšim arhimandritom Lukom Anićem organizovao poklonička putovanja za praznik Blagovesti u Ćelije.

Za pjevnicom su pojale monahinje svetoarhangelske ćelijske obitelji i sveštenik Dušan Đaković i prof. Aleksandar Vujović, profesor Cetinjske bogoslovije i urednik Katihetskog programa Radio Svetigore.

U toku liturgije sabranom vjernom narodu o prazniku Blagovijesti, Prepodobnom ocu Justinu, kao i o njegovim učenicima Mitropolitu Amfilohiju, episkopima Atanasiju i Milutinu besjedio je o. Georgije lelićki iguman.

Posle pričešća vjernog naroda, koji se okupio iz Valjevskog kraja, eparhije valjevske, iz Beograda, Novog Sada i ostalih krajeva, prerezan je slavski kolač.

Potom su mošti prepodobnog oca Justina u svečanoj litiji prenete u hram Svetih arhangela, gde su vjerni prilazili na poklonjenje.

Vrijedne monahinje na čelu sa mati Glikerijom potom su priredile posluženje za brojne poklonike.