Stanjevici 3

Блиста Часни крст у Стањевићима

КРСТ ЈЕ СИЛА И ЗНАМЕЊЕ,
КРСТ ЈЕ СПАСЕЊЕ!

Данас на Теодорову суботу, уочи Недеље Православља воздвигнут је и освештан Часни крст Христов на црквишту у атару села Лапчићи изнад Будве.

Свети Крст је заједнички дар свих мјештана удружених са вјером, надом и љубављу да се обнови древна црква Светог Апостола Луке која је у давна времена постојала на овом мјесту. Крст су освештали Архимандрит Јефрем Дабановић, игуман Манастира Стањевићи и протојереј Јово Бајковић, парох будвански. Архимандрит Јефрем је изговорио свечану бесједу. Лијепи број народа са радошћу и поносом је учествовао у светом чину освештања који је окончан благословом светом Богојављенском водицом који су примили сви присутни и цјеливали Часни крст који блиста као анђео.

Мајстор Јовица Каписода је израдио ово крсно знамење у својој радионици и дао драгоцјеног доприноса обнављању светиње Божје. Домаћи синови на раменима су изнијели и поставили Крст Христов на темељима древне цркве. Њиховој радости придружиле су се и пјесме и усклици душа њихових предака које са небеса гледају и радују се како су њихови потомци достојни чувари духовног и историјског наслеђа светог оца нашег Саве.