Bogoslovlje i duhovni život Karlovačke mitropolije

Bogoslovlje i duhovni život Karlovačke mitropolije

Ime: 13.12.2017-Naučni skup-Bogoslovlje i duhovni život Karlovačke mitropolije; Opis: Tip: audio/mpeg

Naučni skup na temu „Bogoslovlje i duhovni život Karlovačke mitropolije” otvoren je 11. decembra 2017. godine u svečanoj dvorani Matice srpske.

Učesnike skupa su pozdravili Njegovo Preosveštenstvo Episkop bački g. Irinej, protoprezviter-stavrofor dr Vladimir Vukašinović, profesor na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, i profesor Dragan Stanić, predsednik Matice srpske.

03 8Obraćajući se učesnicima skupa, vladika Irinej je kazao da je veoma aktuelno i otrežnjujuće učiti se danas od zaslužnih ljudi koji su obeležili doba Karlovačke mitropolije, i naveo je primere Jovana Rajića i vladike Irineja Ćirića. -Kao što znamo, za nekog ko je obrazovan kaže se da je učen kao Rajić, a druga slična figura je lik moga velikog prethodnika vladike Irineja Ćirića. Ko njemu može osporiti istinsku, pravoslavnu duhovnost? Ko može osporiti da je bio izuzetno veliki podvižnik, asket, čovek molitve, bdenja, intelektualac, borac za svoj narod, naveo je Vladika.

-Da nije bilo Karlovačke mitropolije, istakao je Episkop bački, danas ne bismo imali šta da slavimo. Ne bi bilo Srba ovde, bili bi samo bivši Srbi. Ne bi bilo ovih Eparhija koje danas imamo, ne bi bilo ni Matice srpske. Sve je to istorijska zasluga Karlovačke mitropolije, koja je morala, silom istorijskih okolnosti, da bude de facto autokefalna u odnosu na Pećku patrijaršiju, dok ova nije ukinuta, ali duhovno ona je bila uvek integralni deo Pećke patrijaršije, poručio je vladika Irinej.

01 7

Prof. Vladimir Vukašinović je zablagodario Episkopu bačkom dr Irineju, zahvaljujući kojem je ovo sabranje upriličeno. -Vladika Irinej, dragi i poštovani stariji kolega za katedrom bogoslovlja i duhovni roditelj pred prestolom Božjim, koji dostojno sedi u tronu patrona i osnivača prve srpske Visoke škole, Kolegijuma Visariona Pavlovića, podržao je inicijativu i aktivno se uključio u organizaciju i realizaciju ovoga skupa. To nam, po ko zna koji put, pokazuje da isti duh brige i staranja za srpsko bogoslovsko obrazovanje i aktivnu ulogu Crkve u društvu krasi kako episkopa Visariona tako i njegovog naslednika na sveštenom tronu Episkopa bačkih, kazao je protoprezviter-stavrofor Vladimir Vukašinović.

04 8Naglašavajući da onoliko koliko mi uspevamo da osvetlimo sve one procese kroz koje je srpski narod prošao posle Velike seobe, predsednik Matice srpske je ocenio da utoliko možemo steći pouzdana saznanja kao temelj za neke procese kroz koje danas prolazimo. -Karlovačka mitropolija je omogućila institucionalno opstanak srpskog naroda na ovim prostorima. Ona se javlja kao svojevrsni supstitut države koja je nestala i tu je Crkva preuzela mnogo toga što nije njena, inače, primarna funkcija, ali je uradila stvari zbog kojih je ona apsolutno temelj na kojem srpski narod može da opstane, istakao je prof. Dragan Stanić.

U radu skupa učestvovali su: dr Predrag Puzović, dr Igor Borozan, dr Miroslava Kostić, dr Nenad Milošević, dr Maja Anđelković, dr Zoran Krstić, dr Dragan Ašković, dr Srboljub Ubiparipović, dr Vladislav Puzović, dr Aleksandar Đakovac, dr Dragan Karan, dr Ana Rašković, Petar Nikolić i Nikola Lukić.

Izvor: Eparhija bačka