KiM okupacija

Božićni dar Radija „Svetigora“ Kosovu i Metohiji

Ime: 05.01.2019 Bozicni dar Svetigore za KIM; Opis: Božićni dar Radija "Svetigora“ Kosovu i Metohiji Tip: audio/mpeg

„Kosovo, grdno sudilište“ ljeta Gospodnjeg 2018

 

U ove praznične dane Radio „Svetigora“ donosi emisiju o događajima koji su obilježili godinu za nama na Svetoj srpskoj zemlji Kosovu i Metohiji.

Obilježeno je 1000 godina prizrenske Eparhije, kanonizovani su Bosiljka Pasjanka,i Vasilije Pekar i Grigorije Pećki, obilježene su godišnjice (i to 19. i 20.) novijeg stradanja našeg naroda, naše Svetinje su, svečano kao što to vijekovima rade, proslavile svoje slave. S druge strane ubijen je Oliver Ivanović, iz Vlade Srbije čulo se dosta o „razgraničenju“ i podjeli na sjeverni i južni dio, pregovori traju, Albanci su uveli stopostotne takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a tkz „država Kosovo“ osnovala je i tkz „vojsku Kosova“.

Ovo su samo neki od događaja koji su obilježili 2018. godinu a kroz proteklu godinu u emisiji vodiće nas svjedoci događaja i pamćenja književnik i novinar Živojin Rakočević direktor Doma kulture Gračanica i profesor i novinar iz Orahovca Olivera Radić.

U emisiji donosimo i dijelove besjeda našeg Mitropolita, izgovorenih na liturgijama u kosmetskim svetinjama, kao i iz razgovora koje smo vodili sa sveštenicima i našom braćom i sestrama sa Kosova i Metohije.

Autor emisije Slobodanka Grdinić