Otac Slobodan Lukic

Budva: Litije su hod ka Vaskrsu istinske Njegoševe časne Crne Gore naših predaka

Ime: 06. 03. 2020 Litija Budva otac Slobodan Lukic; Opis: Litije su hod ka Vaskrsu istinske Njegoševe časne Crne Gore naših predaka Tip: audio/mpeg

Poslije molebna koji je služen u Crkvi Svete Trojice u Starom gradu, više hiljada Budvana je krenulo u litiju do Crkve Svete Petke, gdje je sabrane blagoslovio otac Slobodan Lukić, paroh crmnički.

Litija BudvaOtac Slobodan je poručio da je ovaj svešteni hod pritoka žive rijeke pravoslavlja koja već nedjeljama i mjesecima blagodaću natapa ovu zemlju:

“Vi se, braćo i sestre, uzimajući ikonu sa vašega zida i sa njom na grudima izlazeći na ulice i trgove, upisujete u ispovjednike i svjedoke vjere pravoslavne. I tako najljepšim bojama slikate buđenje svetosavskog, Njegoševoga naroda iz višedecenijskog dubokog sna.”

Podsjetivši da smo prije nekoliko dana započeli sedmonedjeljni velikoposni svešteni hod ka Vaskrsu, prazniku koji čini temelj naše hrišćanske vjere i života, istakao je da su i ove litije isto to:

“One su hod ka Vaskrsu istinske Njegoševe časne Crne Gore naših predaka, kojim se ponosimo i pred svijetom i istorijom. Ta Crna Gora je nosilac svetosavskog i apostolskog naslijeđa, koje seže do apostola i jevanđeliste Marka.”