Budva

Budva: Otvoren književni festival „Ćirilicom“

U Budvi je otvoren Treći književni festival „Ćirilicom“, koji će do 15. septembra okupiti najčitanije pisce, pjesnike i lingviste, a organizuju ga budvanska Narodna biblioteka i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore.

Predsjednik budvanske opštine Marko Carević rekao je da je ovaj festival za tri godine postojanja prepoznat kao manifestacija od značaja za kulturu Budve zbog cilja kojem stremi, a to je promovisanje i čuvanje ćirilične kulturne istorije i baštine.

Cirilica– To je naše prvo pismo, ali i blago drugih balkanskih i evropskih naroda. Otvaram festival `Ćirilicom`, uvjeren da ćemo kroz ovakve manifestacije istrajati u očuvanju ćirilice, kao važnog temelja naše kulture i identiteta – istakao je Carević.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije naveo je da je ćirilično slovo hristoliko, te da su oni koji su vjerovali u njega često bili gonjeni.

– Ako Hrišćane poistovjetimo sa Hristom, a nas Srbe sa ćirilicom, onda ćemo vidjeti, kako je ćirilično slovo često bilo gonjeno, spaljivano, zabranjivano i osuđivano – naglasio je Episkop Joanikije.

On je dodao da su Božiji oni koji mogu da izdrže tolika stradanja i gaženja, a ipak ostanu svoji na svome i ne promijene identitet.

U kulturnom programu učestvovao je i hor „Sveti Jevstatije Prevlački“ iz Budve.

U budvanskom Starom gradu večeras će o deset vjekova srpske književnosti govoriti akademik Miro Vuksanović i novinar Novica Đurić.

Festival „Ćirilicom“ održava se na Trgu između crkava u Starom gradu u Budvi.

Izvor: RTRS