Dani Svetih novomučenika jasenovačkih

Centralno obilježavanje Svetih novomučenika jasenovačkih

Centralna proslava Svetih novomučenika jasenovačkih biće održana danas u manastiru u Jasenovcu, gdje će Svetu arhijerejsku liturgiju služiti Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije.

Nakon Svete arhijerejske liturgije, u kompleksu manastira biće položen kamen temeljac za gumno, koje je kopija istog onog koje se nalazi ispred Cetinjskog manastira, kao spomen na liturgijsku i duhovnu vezu sa Crnom Gorom.

Potom će u porti biti osveštan spomenik rusko-srpskom prijateljstvu koji je simbolika stradanja dva naroda u Drugom svjetskom ratu i potvrda njihove bratske veze.

Kod humke u Spomen-području Jasenovac biće obavljen obred lomljenja slavskog kolača i osveštanja žita u spomen svih novomučenika jasenovačkih.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je da će danas u Jasenovcu prisustvovati obilježavanju dan jasenovačkih novomučenika, ističući da je Jasenovac mjesto najvećeg stradanja srpskog naroda, kojem su pokušali da umanje značaj, a danas se rehabilituje duhovni život.

Paroh pakrački, protojerej-stavrofor Đorđe Teodorović pozvao je ranije sve koji su u mogućnosti da dođu u Jasenovac, da se pridruže molitvenoj proslavi u ovom mjestu velikog stradanja srpskog naroda, ali i velikom mjestu vaskrsenja.

Sutra u Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji “Katarina Kantakuzina Branković” u Zagrebu biće održan naučni skup posvećen novomučenicima jasenovačkim i stradanju srpskog naroda, na kojem će više stručnjaka iz oblasti Holokausta i istorije Drugog svjetskog rata imati izlaganja.

Sistem koncentracionih logora Jasenovac predstavlja jedno od najvećih stratišta u Drugom svjetskom ratu, a od 1941. do 1945. godine tu je ubijeno stotine hiljada civila, najviše Srba, Jevreja i Roma, uključujući i desetine hiljada djece u logoru Jastrebarsko.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Izvor: RTRS