Bogoslovci Italija

Цетињски богослови на Литургији у Трсту и слави цркве у Вићенци

Име: 03. 11. 2019 Bogoslovci Vicenca; Опис: Цетињски богослови на Литургији у Трсту и слави цркве у Вићенци Тип: audio/mpeg

Ученици Богословије Светог Петра Цетињског, предвођени својим професорима, протојерејем Арсенијем Радовићем, ђаконом Благојем Рајковићрм, Аполоном Мишченком и Александром Вујовићем, учествовали су на литургију у Цркви Светог Спиридона у Трсту и на слави цркве Светог Луке у Вићенци.

Литургију у Цркви Светог Спиридона у Трсту

На празник Светог Великомученика Артемија и на задушнице литургију у Цркви Светог Спиридона у Трсту служили су протојереј-ставрофор Рашко Радовић,протојереј мр Арсеније Радовић, јереј Душан Ђукановић и ђакон Благоје Рајковић.

Појали су ученици Цетињске богословије са професором Александром Вујовићем.
После литургије одслужен је парастос за упокојене.

Потом се вјернима обратио отац Рашко Радовић, који је поздравио госте из Цетиња, који својим доласком преносе благослове Светог Петра Цетињског и осталих светиња из Црне Горе.

Потом се обратио и отац Арсеније који је заблагодарио домаћинима.

 

Слава цркве Светог Луке у Вићенци

После Трста, професори и ученици Цетињске богословије упутили су се за Вићенцу, где су учествовали у прослави славе цркве Светог Луке у Вићенци, где су их дочекали вјерници са својим парохом протојерем Далибором Ђукићем.

Свечану вечерњу службу са петохлебницом служили су протојереј мр Арсеније Радовић и протојереј Далибор Ђукић, парох у Виђенци и ђакон Благоје Рајковић.

Појали су ученици Цетињске Богословије, предвођени професором Александром Вујовићем и Аполоном Мишченком.

На крају вечерње службе домаћин отац Далибор Ђукић поздравио је све присутне а потом се обратио и отац Арсеније Радовић.

У недељу 3. новембра литургијом у цркви Светог Луке у Вићенци је началствовао архијерејски замјеник епископа швајцарско-аустријског и све Италије протојереј-ставрофор Рашко Радовић, протојереј мр Арсеније Радовић, јереј Горан Ковачевић и ђакон Благоје Рајковић.

После причешћа, пререзан је славски колач, а вјерницима се у име Владике Андреја обратио протојереј-ставрофор Рашко Радовић.

Потом су бесједили протојереј Далибор Ђукић, протојереј мр Арсеније Радовић и јереј Горан Ковачевић.

После литургије приређена је братска трпеза љубави за све присутне а кумови славе су били Емил и Маријана Николајевић, са синовима Алексом и Стефаном.

Приређен је и културни програм на коме су наступили Цетињски богослови са извођењем неколико родољубивих пјесама из Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Прослави Светог Луке у Вићенци поред бројних гостију, присуствовали генерални конзул Републике Србије у Трсту Ивана Стојиљковић и конзул БиХ у Милану Драган Михаљевић.

Александар Вујовић