Cetinje Akademija

Cetinjski Bogoslovi u čast Svetog Save

Ime: 03. 02. 2020 Cetinje Svetosavska akademija; Opis: Cetinjski Bogoslovi u čast Svetog Save Tip: audio/mpeg

U subotu 1. februara 2020. godine, održana je Svetosavska akademija u Bogosloviji Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju.

Svetosavskoj akademiji koju su priredili učenici i profesori Bogoslovije, prusustvovali su Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije, Njihova preosveštenstva Episkop raško-prizrenski g. Teodosije i Episkop karakaski i južnoamerički g. Jovan iz Ruske Zagranične Crkve, kao i igumani iz manastira sa Kosova i Metohije, Svetih arhangela kod Prizrena arhimandrit Mihailo, Svetih Vrača u Zočištu, arhimandrit Stefan, Banjske arhimandrit Danilo, jeromonasi Danilo i Petar iz Visokih Dečana, monasi iz Cetinjskog manastira, i brojni gosti i prijatelji Bogoslovije.

CetinjeProgram duhovne akademije u čast Svetog oca našeg Save, prvog Arhiepiskopa srpskih i pomorskih zemalja, otpočeo je pojanjem tropara u svetiteljevu čast.

Program akademije vodio je učenik četvrtog razreda Srđan Vučanović.

Svetosavsku besjedu održao je maturant Matija Minić.

Kamerni hor Bogoslovije, kojim je dirigovao đakon mr Mihajlo Lazarević i orkestar Bogoslovije otpjevali su nekoliko pjesama: „Svjat, svjat, svjat“, „Crna Goro, zemljo mila“ i himnu Bogoslovije „Poletjela dva anđela“.

Uz strune gusala pjevao je Ognjen Boričić, maturant Bogoslovije, stihove iz djela „Lažni car Šćepan Mali“. Folklorni ansambl Bogoslovije nastupio je igrama iz Srbije, a učenici su recitovali i poeziju.

Na kraju programa svima prisutnima obratio se i rektor bogoslovije protojerej-stavrofor Gojko Perović. Potom su svi saborno otpjevali himnu u čast Svetog Save, a sabranje je nastavljeno posluženjem za sve prisutne.

Aleksandar Vujović

Foto: Jovan Markuš, Aleksandar Vujović