O.momo Krivokapic

Чија је „наша“ Бокељска морнарица: Изјаве оца Мома Кривокапића и Младена Станковића

Име: 02 03 2018 bokeljska mornarica; Опис: Чија је „наша“ Бокељска морнарица Тип: audio/mpeg

Хрватска дефинитивно не одустаје од захтјева да Бокељску морнарицу из Котора прогласи за културно добро хрватског народа, о чему свједочи све већи дипломатски притисак из те земље којим жели да се оспори право Црној Гори да самостално кандидује Бокељску морнарицу за нематеријалну баштину Унеска.

Посебно је упадљива и тврдња хрватске стране да око 60 одсто укупног културног блага Црне Горе припада хрватском народу, што буди одређену сумњу да Загреб осим културних потајно гаји и друге аспирације.

Bokeljska MornaricaС тим у вези је сасвим недавно је хрватска посланица у Европском парламенту Маријана Петир изјавила: „Као хрватска заступница у Европском парламенту, користим инструменте који су ми на располагању и зато сам одмах реаговала у Европској комисији када је до мене дошла вијест како је Влада Црне Горе одлучила Бокељску морнарицу, најстарију поморску институцију на свијету, самостално без Хрватске уврстити на Унесков попис нематеријалне културне баштине човјечанства. Реаговала сам јер је Бокељска морнарица нематеријално културно и духовно наслеђе Католичке цркве и Хрвата, који су у Боки Которској аутохтони народ“.

„За Боку се данас каже да је разгледница Црне Горе, а како и не би била када се више од 60 одсто културног блага Црне Горе налази управо, у једном, како кажу они који Боку познају боље од мене, најљепших залива свијета. Ово благо је готово стопостотна оставштина хрватског народа“, додала је Петир…

Коментар ове вијести дали су нам протојереј-ставрофор Момчило Кривокапић као и један од уредника странице facebook.com/pomorstvo Младен Станковић.