Naslovna Mladi Za Kosmet

Чланови Хуманитарне организације ,,Млади за Космет“ у посјети Светињама Косова и Метохије

Име: 30. 09. 2019 RADE DULOVIC MLADI ZA KOSMET; Опис: Раде Дуловић говори о посјети чланова Хуманитарне организације "Млади за Космет“ Светињама Косова и Метохије Тип: audio/mpeg

Раде Дуловић говори о посјети чланова Хуманитарне организације “Млади за Космет“ Светињама Косова и Метохије

Хуманитарни омладински клуб Млади за Космет из Подгорице успјешно је реализовао још једну хуманитарну посјету нашим светињама и народу на страдалном Космету. Наиме у суботу 28.септембра група од 33 ходочасника кренула је из Подгорице ка царском граду Призрену, тачније у манастир светих Архангела.

По обиласку црквишта, задужбине цара Душана Силног услиједило је укрепљење које је срдачно спремила братија ове древне светиње. Након светих Архангела група је посјетила чувену призренску богословију светих Кирила и Методија гдје нас је дочекао и о историјату богословије упознао професор исте, јеромонах Исидор. Благодарећи оцу Исидору о младим богословима такође смо обишли призренски саборни храм светог великомученика Георгија као и манастир Богородицу Љевишку.

Завршивши са обиласком светиња града Призрена наша ходочасничка група се запутила ка манастиру Грачаница гдје нас је чекао игуман манастира Драганац, архимандрит Иларион, који је том приликом пристигао до Грачанице како би нашу групу спровео до Драганца гдје је,по плану пута био предвиђен конак. У манастир Драганац се стигло у вечерњим сатима. Братија манастира нас је дочекала уз послужење у манастирској трпезарији након чега је група пошла у конаке на одмор.

Ујутро, 29 септембра присуствовали смо недељном богослужењу у манастиру Драганац. Литургијом је началствовао духовник наше ходочасничке групе, игуман манастира светог Симеона Мироточивог на Немањиној обали у Подгорици, архимандрит Данило (Трпчевски) уз одговарање пјевнице манастирског братства као и молитвено учешће великог броја вјерника.

По одслуженој литургији заједничарење је настављено уз трпезу хришћанске љубави на којој је, том приликом, наш Хуманитарни омладински клуб Млади за Космет уручио донацију за обнову манастира Драганац. Отац Иларион се овом приликом захвалио на прилогу и нашем Хуманитарном омладинском клубу на поклон уручио икону-дуборез са изображеним ликом светог архистратига Михаила.

Пуни утисака из манастира Драганац, наша група ходочасника одлази, по плану, у обилазак манастира Грачанице. Након обиласка овог духовног бисера наше помјесне православне Цркве запутили смо се и у манастир Бањска код Звечана гдје нас је дочекао настојатељ ове обитељи отац Данило који је укратко том приликом говорио о овом велељепном здању и позвао присутне да опет дођу и буду гости манастира Бањска. Тиме је и завршено планирано ходочашће.

Група се вратила у Подгорицу у касним вечерњим сатима. Хуманитарни омладински клуб Млади за Космет се овом приликом захваљује свима који су се одазвали нашем позиву да обиђемо наше светиње на Космету, посјетимо и сусретнемо се са нашим народом како би сви заједно наставили са одбраном српског културног и духовног наслеђа на Косову и Метохији.