Свети Стефан

Црква, острво и мјесто Свети Стефан прославили свог небеског заштитника

И ове године на дан када наша Света црква прославља пренос моштију Светог архиђакона и првомученика Стефана, у Паштровићима је било молитвено и свечано – прослављена је слава цркве, острва и мјеста, које носе име овог Божијег угодника. Празник је започео Светом службом Божијом коју су у Цркви Светог Стефана на острву служили протосинђел Климент Бољевић и надлежни парох протојереј Драгослав Ракић. Након што је по завршетку Литургије у порти цркве освештан славски колач, заједничарење је настављено славским послужењем које су припремиле чланице Кола православних сестара „Света Јелена Штиљановић“.

Потом је у организацији парохије паштровске, вјерног народа, Црквеног одбора, Кола сестара и других добротвора, организована још једна у низу свечаности и манифестација на Светом Стефану, али која је ове године била несвакидашња и на посебан начин спектакуларна. Наиме, због прописаних здравствених мјера надлежног министарства, Свети архиђакон Стефан је благословио мјесто, које по њему носи име, у мало другачијем и скромнијем облику и даривао несвакидашњу литију која је ове године дошла са мора.

Вјерни народ самоиницијативно је организовао поморску литију својим бродовима и баркама из Старог града Будве ка Светом Стефану. Литија је пролазећи поред локалних плажа благосиљала вјерни народ који се окупљао на обалама да прими благослов, поздрави литију и забиљежи тај јединствени тренутак.

Домаћини, мјештани Светог Стефана свечано и са радошћу су дочекали ову несвакидашњу и чудесну литију, која је својом посебношћу увеличала славу и дане главне годишње свечаности овог приморског мјеста. Ту, на пристаништу Светог Стефана један број учесника литије се искрцао и предвођени протојерејом Борисом Радовићем, архијерејским намјесником будванским, честитали су крсну славу цркви, мјесту, пароху, Црквеном одбору, Колу сестара и вјерном народу који се окупио уз поштовање прописаних здравствених мјера.

Литија, која је бродићима и чамцима кренула од Старог града у Будви спојила се код острва Свети Стефан са литијом, која је кренула из правца Петровца. Након кратког задржавања обједињена поморска литија је поред острва Свети Стефан формирала крст од барки те свјетлосним бакљама засјенила море, подсјетивши на смисао мученичког страдања Светог Архиђакона и првомученика Стефана и то да је вјера наша православна крстоносна и страдална и да без крста и страдања нема ни васкрсења.

Цјелодневна свечаност праћена свечаном литијом кроз насеље поводом празника Пренос моштију Светог архиђакона и првомученика Стефана, вишегодишња је традиција овог мјеста која није изостала ни ове године. Било је свечано од јутарњих до вечерњих часова, испуњено молитвом, радошћу и весељем, као и богатим културно умјетничким програмом. Те и такве радости и сусрета са гостима, драгим пријатељима и саплеменицима нас је Свети Стефан опет чудесно удостојио и обавезао да још чвршћом вјером и братском љубављу, чувамо наше светиње, обичаје и свечаности.

Д.Р.